Domowe lody wykonasz w kilkanaście minut. Zwykłe mleko zamień na kokosowe, smak będzie obłędny
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić wegańskie lody kokosowe?
Lody z mleka kokosowego powstają głównie z kokosowego napoju, bananów oraz dowolnej substancji słodzącej. Banany najlepiej wybierać dojrzałe, z charakterystyczną lekko czarnawą skórką, gdyż one są najsłodsze i najbardziej miękkie, dzięki czemu w deserach odnajdują się dużo lepiej niżeli banany twarde, wyraźnie zielone i wciąż delikatnie niedojrzałe. W blenderze kielichowym należy zmiksować dwa średnie banany pokrojone w mniejsze kawałki wraz z połową szklanki mleka kokosowego i dowolną ilością wybranego słodzika. Do deseru znakomicie pasuje syrop klonowy, ale jeśli nie przepada się za jego smakiem albo po prostu nie ma się go w domu, śmiało można użyć miodu, erytrytolu, stevii czy nawet zwykłego białego cukru.
Lody kokosowe - przepis dla wegan i nie tylko
Już same te trzy składniki po dokładnym zblendowaniu powinny utworzyć apetyczną kremową masę. Aby nieco wzbogacić jej kokosowy smak, mleko kokosowe można złączyć z dodatkową porcją wiórków kokosowych, wrzucając je bezpośrednio do blendera albo odstawiając ich część na bok i dopiero dekorując nimi lody umieszczone w miseczce. Warto zresztą pokombinować z dodatkami i kokosowe lody potraktować bardziej jak bazę dla kompletnego deseru.
Kokosowy smak świetnie łączy się chociażby z mrożonym mango albo nawet świeżymi soczystymi brzoskwiniami. Takie lody śmiało można zjeść w ramach pełnowartościowego słodkiego śniadania.
Lody z mleka kokosowego mogą natomiast uzyskać jeszcze lepszą konsystencję, jeżeli tylko umieści się je w zamrażalce na przynajmniej dwadzieścia lub trzydzieści minut. Tak naprawdę śmiało można je przygotować wieczorem i wsadzić do lodówki, by zjeść taki deser z samego rana.