Domowy makaron w 4 krokach. Nie pomijaj żadnego!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mąka na stolnicę i zagniatamy!
Na stolnicę przesiejmy 400 g mąki pszennej. Zróbmy wgłębienie. Wsypmy do niego około 1/2 łyżeczki drobnej soli. Potem do dołeczka wbijmy 4 jajka i wlejmy 3-4 łyżki oliwy. Wymieszajmy wszystkie składniki widelcem, a następnie dokładnie rękoma zagniećmy ciasto. Tak, by było jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy delikatnie zwilżyć dłonie wodą, ale nie dolewajmy jej do ciasta.
Wałek w ruch!
Z przygotowanego ciasta uformujmy kulę, zawińmy ją w folię spożywczą i odłóżmy na bok na 15-30 minut. Potem podzielmy je na porcje i kolejno wałkujmy na bardzo cienkie placki, na stolnicy oprószonej mąką. Możemy je pokroić na dowolne kształty na przykład radełkiem na szerokie wstążki, czy łazanki albo luźno zwińmy placki i pokrójmy rulony na cienkie niteczki jak do rosołu.
Elastyczny makaron to sukces!
Delikatnie rozciągnijmy makaron (jest elastyczny). Potem luźno rozrzućmy na stolnicy, przesypmy delikatnie mąką. Kluseczki nie mogą leżeć jedne na drugich, żeby się nie posklejały (są dość ciężkie). Pozostawmy je tak przez godzinę, aby przeschły. Potem wrzućmy makaron na posolony wrzątek i ugotujmy.
Jak przechowywać domowy makaron?
Własnoręcznie przygotowany makaron możemy przechowywać na dwa sposoby - zamrozić (nieugotowany) i tak trzymać przez kilka tygodni lub dobrze wysuszyć go w suchym miejscu (zajmuje to kilka dni). Pamiętajmy tylko, że wysuszony makaron gotuje się znacznie dłużej.