Pesto alla Genovese
Canva.com

Oto przepis na domowe pesto alla Genovese krok po kroku. Zakochasz się w tym smaku!

Pesto alla Genovese to pyszny, zielony i aromatyczny sos, który znajdzie zastosowaniu w każdej kuchni. Jest wprost idealny do makaronu. Już dziś sprawdź nasz przepis z kuchni włoskiej!
Reklama

Historia pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese
Canva.com

Sos pesto alla Genovese pochodzi z włoskiej Genui. Najwięcej dań, które zawierają ten składnik możecie smakować w Ligurii. To doskonałe pesto do makaronów, a także innych potraw. Słowo "pesto" pochodzi od włoskiego czasownika pestare, czyli deptać. Pesto przygotowujemy poprzez tłuczenie listków bazylii, czosnku, oliwy z oliwek oraz parmezanu i orzeszków drewnianym tłuczkiem. Bazylia, która jest głównym składnikiem pesto powinna być świeża, dorodna i zielona. Włoska Liguria oraz francuska Prowansja słyną z najlepszej bazylii na całym świecie.

Przygotowanie zielonego pesto do makaronu krok po kroku

Do stworzenia aromatycznego pesto do makaronu potrzebujemy:

  • 4 pęki świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka orzeszków piniowych,
  • szczypta soli gruboziarnistej.

Przepis krok po kroku

  1. Na początku myjemy i osuszamy bazylię.
  2. Ugniatamy listki w moździerzu.
  3. Gdy bazylia puści sok, dodajemy orzeszki piniowe i ugniatamy.
  4. Dodajemy do miseczki z bazylia i orzeszkami parmezan, sól oraz oliwę z oliwek.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama