Dżem z pigwy i jabłek - najlepszy przepis od Babci Stasi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Słodka pigwa - składniki
Pigwa nieodzownie kojarzy nam się z zakończeniem ciepłego lata i początkiem jesieni. Już niedługo w naszych ogrodach dojrzeją te pyszne i słodkie owoce. Idealnie będzie, jeśli zrobimy smakowite przetwory z dodatkiem aromatycznego jabłka. Pyszny dżem przygotujemy z kilku składników.
Składniki na dżem pigwowy z jabłkami przygotujemy z kilku prostych składników:
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg pigwy
- 250 ml wody
- 700 g cukru - białego lub trzcinowego
Dżem krok po kroku z pigwy
Jabłka na początku myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na małe kawałki. Usuwamy wszystkie nasiona z gniazd jabłka. Następnie oczyszczamy pigwy i kroimy na ćwiartki. Oczywiście usuwamy pestki.
W kolejnym etapie zagotowujemy wodę w dużym i głębokim garnku. Wkładamy do środka ostrożnie pigwę i cukier. Całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy pigwy są miękkie. Jeśli tak, to dodajemy jabłka. Ponownie mieszamy i gotujemy przez 20 minut.
Dżem z pigwy i jabłka przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Przetwór doskonale smakuje z pieczywem, naleśnikami i może być też nadzieniem do francuskich rogalików.