canva.com
Kultowy jabłecznik z kruszonką siostry. Ten przepis jest bezbłędny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jabłecznik z kruszonką to jedno z tych ciast, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i rodziną. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na kultowego jabłecznika, który pochodzi od naszej ukochanej siostry. Zapewniamy, że ten przepis jest bezbłędny i zawsze wychodzi pyszny!
Reklama
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g płatków owsianych
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i zagnieć ciasto. Następnie dodaj jajka i ponownie zagnieć, aż składniki się połączą.
- Wyłóż 2/3 ciasta na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw resztę na kruszonkę.
- Jabłka obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z cukrem brązowym oraz cynamonem. Następnie ułóż je na spodzie ciasta.
- Pozostałe ciasto rozkrusz na kruszonkę i posyp nim jabłka. Dodaj także płatki owsiane na wierzch.
- Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak rozmrozić ciasta? Oto trik cukierniczki
Odpowiednie rozmrażanie ciast ma ogromny wpływ na ich jakość, strukturę i smak. W tym artykule przedstawimy wyjątkowy trik prosto od cukierniczki, który pomoże w idealnym rozmrażaniu ciast, zachowując ich świeżość i konsystencję.
Został Ci kawałek ciasta lub tortu? Oto genialny trik Tik Tokerów
Często spotykamy się z sytuacją, w której kawałek tortu jest zbyt mały, aby w pełni wykorzystać tradycyjny pojemnik na żywność. Ponadto próba krojenia tortu wewnątrz standardowego pojemnika może być kłopotliwa i niekomfortowa.
Obłędne ciasto czekoladowe z orzechami. Rozpływa się w ustach!
Nie ma wątpliwości, że ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. Jego bogaty, intensywny smak sprawia, że każdego razu roztapia się w ustach, dostarczając nam przyjemności i radości. A co gdybyśmy dodali do tego pyszne orzechy, które nadają mu nieco chrupkości i dodatkowej głębi smaku? Oto przepis na obłędne ciasto czekoladowe z orzechami, które na pewno podbije Twoje serce i podniebienie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl