Ogórki małosolne na sucho
Canva.com

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Są obłędne w smaku!

W sezonie letnim, gdy na straganach pełno jest soczystych i chrupiących przetworów, warto zrobić sobie zapas pysznych i aromatycznych ogórków małosolnych.
Reklama

Składniki na ekspresowe ogórki na sucho

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • Pęczek świeżej kopru

Jak przygotować ogórki małosolne?

  1. Dokładnie umyj ogórki i osusz je ręcznikiem papierowym. Pozostaw skórkę na ogórkach, ponieważ dodaje smaku i chrupkości.
  2. Przygotuj woreczek do marynaty lub zamknięty pojemnik. Włóż do niego ogórki.
  3. W małej miseczce wymieszaj sól, cukier i ziarna czarnego pieprzu. Następnie posyp ogórki przygotowaną mieszanką.
  4. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i drobno posiekany koperek do ogórków.
  5. Starannie zamknij woreczek lub pojemnik, aby zapewnić szczelność.
  6. Potrząsaj woreczkiem lub pojemnikiem, aby składniki marynaty równomiernie rozprowadziły się po ogórkach.
  7. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na około 4 godziny, aby składniki marynaty wniknęły w ogórki i nadały im niepowtarzalny smak.
  8. Następnie przetransferuj ogórki do lodówki i pozostaw tam na co najmniej 24 godziny. W tym czasie ogórki nabiorą idealnej chrupkości i smaku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama