Fakty i mity o sushi. Tego na pewno nie wiedziałaś o kuchni japońskiej!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polacy uwielbiają powtarzać zasłyszane informacje o sushi, choć nie zawsze sprawdzają ich autentyczność. Większość mitów powstała w wyniku różnic kulturowych lub jako zwyczajne uproszczenia. Co warto wiedzieć o sushi?
Mity o sushi
Najpierw garść ciekawostek, która jest nieustannie powtarzana przez wiele osób, choć w rzeczywistości w mniejszym lub większym stopniu mija się z prawdą.
Sushi je się tylko pałeczkami
Jedzenie sushi pałeczkami jest najpopularniejszą formą spożywania tego dania, ale nie jest jedyna. Zgodnie z etykietą jedzenia sushi można również używać rąk. W takim przypadku kawałek sushi trzyma się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i środkowym.
Imbir powinno nakładać się na sushi
Sushi spożywa się razem z trzema dodatkami.
Są to:
- imbir - oczyszcza kubki smakowe
- wasabi - odpowiada za ostrość sushi
- sos sojowy - podkreśla smak ryby
Z tego powodu imbiru nie wolno kłaść na kawałki sushi. Powinno spożywać się go pomiędzy kolejnymi porcjami.
Japońskie danie
Chociaż sushi uważane jest za najpopularniejszą japońską potrawę, to tak naprawdę pochodzi z Chin. Dopiero z czasem trafiło do Japonii, gdzie zostało dopracowane i stało się sztandarowym japońskim przysmakiem.
Sushi oznacza surową rybę
Najbardziej charakterystycznym składnikiem sushi jest surowa ryba, ale samo słowo "sushi" oznacza kwaśny ryż. Powodem takiej nazwy jest to, że ryż używany do produkcji sushi zaprawiany jest wodą, octem ryżowym, cukrem i solą, co jest przyczyną powstania oryginalnego smaku.
Fakty o sushi
Wśród licznych mitów pojawiła się również garść faktów dotyczących sushi. Które informacje na temat japońskiego przysmaku są prawdziwe?
Kawałki sushi spożywane w całości
Jedząc sushi, trzeba mieć na uwadze, że w każdym kawałku zawarte jest starannie skomponowane bogactwo smaków, które doceni się tylko poprzez jedzenie całej porcji na raz.
Sushi jest zdrowe
Japońskie jedzenie w swojej oryginalnej postaci jest niezwykle zdrowe i nie dotyczy to tylko sushi. Japończycy rzadko cierpią na otyłość, choroby układu krążenia czy choroby serca. Jest to spowodowane tym, że jedzą głównie świeże warzywa i ryby, a mięso spożywają tylko okazyjnie.
Dodatkowo często piją zieloną herbatę, a swoją dietę uzupełniają o tofu i grzyby shitake.
Mlaskanie i siorbanie jest dozwolone
Przy japońskim stole można swobodnie siorbać i mlaskać, ponieważ jest to wyrazem uznania dla gospodarza lub kucharza. Jednocześnie ma to również stronę praktyczną, ponieważ takie zachowanie pozwala na lepsze odczuwanie smaków potrawy.