Faszerowane bakłażany – idealne na domową imprezę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 4 bakłażany (po 350 g), 2,5 łyżki oliwy z oliwek, 75 g masła, bulionetka warzywna, 1 łyżka harissy (ostrej pasty chili), 1 średni ząbek czosnku, 6 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżka posiekanej natki kolendry, 1 łyżka prażonego sezamu.
Jak zrobić faszerowane bakłażany?
Przygotowanie – rozgrzejmy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, z termoobiegiem – do 175 stopni Celsjusza. Znów bakłażany kilka razy nakłujmy i posmarujmy oliwą z oliwek. Następnie ułóżmy je na blasze i pieczmy 41-46 minut w rozgrzanym piekarniku, aż będą miękkie. W międzyczasie na patelni roztopmy masło, dodajmy zawartość bulionetki i łyżkę harissy, wymieszajmy i odstawmy.
Znów czosnek obierzmy, drobno posiekajmy i wymieszajmy z jogurtem greckim. Następnie bakłażany przekrójmy wzdłuż na pół. Wyłóżmy na nie niewielką ilość wcześniej przygotowanego jogurtu i skropmy masłem z przyprawami. Podawajmy posypane kolendra i sezamem.
Dodatkowa uwaga – na wariant wegański zastąpmy grecki jogurt jogurtem kokosowym, a zamiast masła użyjmy margaryny.