Roladki bakłażanowe
Canva.com

Faszerowane bakłażany – idealne na domową imprezę

To jedna z tych przekąsek, która sprawi, że Twoi gości powiedzą po prostu WOW. Zapraszamy na pyszne roladki z bakłażanów pełne wybornego farszu.
Reklama

Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 4 bakłażany (po 350 g), 2,5 łyżki oliwy z oliwek, 75 g masła, bulionetka warzywna, 1 łyżka harissy (ostrej pasty chili), 1 średni ząbek czosnku, 6 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżka posiekanej natki kolendry, 1 łyżka prażonego sezamu.

Jak zrobić faszerowane bakłażany?

Przygotowanie – rozgrzejmy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, z termoobiegiem – do 175 stopni Celsjusza. Znów bakłażany kilka razy nakłujmy i posmarujmy oliwą z oliwek. Następnie ułóżmy je na blasze i pieczmy 41-46 minut w rozgrzanym piekarniku, aż będą miękkie. W międzyczasie na patelni roztopmy masło, dodajmy zawartość bulionetki i łyżkę harissy, wymieszajmy i odstawmy.

Reklama

Znów czosnek obierzmy, drobno posiekajmy i wymieszajmy z jogurtem greckim. Następnie bakłażany przekrójmy wzdłuż na pół. Wyłóżmy na nie niewielką ilość wcześniej przygotowanego jogurtu i skropmy masłem z przyprawami. Podawajmy posypane kolendra i sezamem.

Dodatkowa uwaga – na wariant wegański zastąpmy grecki jogurt jogurtem kokosowym, a zamiast masła użyjmy margaryny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama