Pasta alla norma, czyli przepis na sycylijski makaron z aromatycznym bakłażanem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszny makaron
Do przygotowania aromatycznego dania z kuchni włoskiej potrzebujemy:
- makaron rigatoni – 450 g
- ser ricotta – 200 g
- bakłażan – 400 g
- oliwa – 1/4 szklanki
- pomidory w puszce z cebulą i czosnkiem – 400 g
- świeża bazylia – 2 garście
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- płatki papryki chili – ½ łyżeczki
- starty parmezan – 2 łyżki
- sól
- pieprz
Pasta alla norma krok po kroku
Przygotowanie pasta alla norma, czyli sycylijskiego makaronu z obłędnie pysznym bakłażanem jest banalne. Na początku przygotowujemy blaszkę do pieczenia: wykładamy ja papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Bakłażany kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystko przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy przez 35 minut.
Na dno patelni wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy pomidory oraz chili i oregano. Całość powinniśmy dusić pod przykrywką przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Sos mieszamy z makaronem i podajemy ze świeżą bazylią i pokruszonym serem ricotta i parmezanem.