#Fit makaron istnieje. Oto dowód
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron nie zawsze jest jednak tym samym, bo nie musi być to zwykła nadmuchana pasta, wykonana z mocno oczyszczonej i praktycznie bezwartościowej mąki pszennej. Istnieje wiele odmian makaronów typowo dietetycznych, które sprawdzą się dobrze i podczas odchudzania, i podczas budowania masy mięśniowej, gdy trzeba będzie zwiększyć podaż białka i przyswajać więcej protein z diety.
Makaron konjac - czy jest fit?
Dla osób odchudzających się, którym zależy na spożywaniu jak najmniejszej ilości kalorii w ciągu dnia, oczywiście celem wygenerowania deficytu niezbędnego do spadku wagi, najlepszym wyborem okaże się fit makaron konjac, który wytwarzany jest z rośliny o nazwie konjac glukomannan. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego czyni z niego produkt przyspieszający przemianę materii, zdolny do wspomagania procesu usuwania z organizmu różnych toksyn. Jeszcze ważniejsze jest to, że w makaronie konjac praktycznie nie ma kalorii.
Jest on tak niskokalorycznym produktem, że niektórzy nawet nie uwzględniają go w swoim dziennym bilansie. Jedynym minusem potrafi okazać się jego smak, bo niestety taki fit makaron nie smakuje tak samo jak pszenne kluski, jednakże wystarczy dodać do niego większą porcję warzyw i podać go z mocno aromatycznym sosem, wykonanym np. z pomidorów z puszki i dużej ilości czosnku oraz bazylii, aby danie było naprawdę smaczne.
Dietetyczny makaron z warzyw?
Z kolei na dietach sportowych, z założenia wysokobiałkowych, dużo lepiej sprawdzą się makarony wykonywane z różnych odmian roślin strączkowych. Od jakiegoś czasu nawet w najzwyklejszych dyskontach i hipermarketach dostać można dietetyczny makaron z groszku, ale też i czerwonej soczewicy oraz fasoli. W smaku makarony są mocno zbliżone do tych zwyczajnych, tworzonych z mąki pszennej, bo mają tylko bardzo delikatny posmak swojego bazowego produktu i nieco bardziej miękką strukturę, z którą jednak łatwo można sobie poradzić poprzez skrócenie czasu gotowania.
Inną wysokobiałkową alternatywą jest natomiast makaron sojowy. Sojowe produkty ogólnie są znakomitym źródłem protein, a już zwłaszcza dla tych, którzy albo w ogóle nie jedzą mięsa, albo mocno je ograniczają.
Makaron naprawdę niejedno ma imię, czego doskonałym dowodem jest powyższy tekst. Na spokojnie można włączyć go do każdej diety i cieszyć się jego dobrymi właściwościami. Coś takiego jak dietetyczny makaron rzeczywiście istnieje!