Fondue serowe: Szwajcarski HIT!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjny przepis na fondue serowe
Składniki:
- 250g sera gruyere
- 250g sera ementaler
- 100g sera cheddar
- 300ml białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego
- 1 bagietka pokrojona w kostkę 2x2cm
Jak przygotować fondue serowe?
- Pierwszym krokiem jest pokrojenie lub utarcie na tarce wszystkich serów.
- Następnie nacieramy naczynie do fondue czosnkiem i wlewamy białe wino (pozostawiamy kilka łyżek).
- Dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- W końcu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, zmielonego białego pieprzu i ząbek czosnku.
Porada: Podczas jedzenia fondue serowego, mieszaj cały czas, aby sos nie zastygł. Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku, możesz dodać odrobinę brandy lub musztardy Dijon do sosu.
Jak podać fondue serowe?
Tradycyjnie, fondue serowe podawane jest z kawałkami pieczywa. Można też podać do niego gotowane warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy ziemniaki. Nie zapomnij o widelcach do fondue, które będą potrzebne, aby zanurzać w sosie kawałki pieczywa lub warzyw.
Czy fondue serowe można przygotować bez wina?
Tak, można przygotować fondue serowe bez dodatku wina. W takim przypadku można zastąpić je rosołem lub mlekiem.
Fondue serowe - ciekawostki
- Fondue serowe to potrawa pochodząca ze Szwajcarii.
- Fondue serowe jest jednym z kilku rodzajów fondue, a inne warianty obejmują fondue czekoladowe i fondue mięsne.
- Tradycyjnie fondue serowe serwowane jest z chlebem, ale można też podawać z ziemniakami, warzywami, szynką czy kiełbasą.
- Fondue serowe to nie tylko danie, ale także sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, ponieważ podczas jedzenia każdy zanurza swoje kawałki chleba lub warzyw w wspólnym naczyniu.
Czy jest coś lepszego niż rozpuszczony ser?
Fondue to potrawa, która może być doskonałą propozycją na wieczorny posiłek lub romantyczną kolację we dwoje. Połączenie rozpuszczonego sera, wina i innych dodatków tworzy niepowtarzalny smak, który przypadnie do gustu wielu smakoszom. Fondue serowe to także idealny sposób na spędzenie czasu z bliskimi i przyjaciółmi.