Gołąbki wegańskie. Tym możesz zastąpić mięso w farszu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na szczęście gołąbki bezmięsne można przygotować równie szybko i łatwo. Wystarczy wiedzieć, czym dokładnie zastąpić w nich mięso, aby nie utracić ich smaku, a może nawet uzyskać jeszcze ciekawszą propozycję pod względem smaku.
Gołąbki wegańskie z grzybami - jakie wybrać?
Klasyczny mięsny farsz w gołąbkach wegetariańskich i zarazem wegańskich zostaje zastąpiony przez masę przygotowaną z... grzybów! Jeżeli tylko ma się na to ochotę, można utworzyć ją normalnie na białym ryżu albo też, w celu nadania gołąbkom lepszych wartości odżywczych, zastąpić ten zwykły ryż jego wersją brązową, bogatszą w błonnik pokarmowy, czy nawet kaszą gryczaną.
Wegańskie gołąbki przygotowuje się z różnych odmian grzybów. Można użyć w nich samych pieczarek lub też grzybów suszonych albo wymieszać pieczarki z grzybowym suszem, by uzyskać jeszcze głębszy i ciekawszy smak, idealnie pasujący właśnie do kaszy gryczanej z dodatkiem podsmażonej cebulki i czosnku oraz sporą ilością soli, pieprzu i natki pietruszki. Farsz na pewno wyjdzie soczysty, jeżeli gołąbki zostaną podgotowane w bulionie albo zapieczone z dodatkiem sosu. Pomidorowy krem raczej nie będzie do nich pasować, więc trzeba przygotować do nich coś innego, najlepiej jakiś kremowy sos, który można wykonać na bazie jogurtu kokosowego lub sojowego, jeżeli nie chce się używać w daniu żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, nie tylko mięsa, ale też właśnie śmietany lub zwykłego jogurtu.
Gołąbki bezmięsne są naprawdę smaczne i potrafią przekonać do siebie także tych, którzy za mięsem przepadają i wcale nie muszą z niego rezygnować. Już nawet ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych przyniesie każdemu wyraźne korzyści zdrowotne.