Jajecznica z awokado. Spróbuj, smak jest zniewalający!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co jest potrzebne do jajecznicy z awokado?
Przygotowanie jajecznicy należy rozpocząć od przekrojenia całego awokado na pół, wyciągnięcia miąższu ze skórki (oczywiście bez pestki) i pokrojenia go w średniej wielkości kostkę. Awokado można przełożyć na mniejszy talerzyk i pozostawić na chwilę w spokoju, a na tej samej desce posiekać drobno sporą ilość cebulki dymki lub samego szczypiorku, jeżeli nie przepada się za ostrością cebuli. Z pozostałymi składnikami bardzo dobrze skomponuje się również natka pietruszki, więc jeśli tylko się ją lubi, śmiało można pokroić ją wraz z cebulką lub szczypiorkiem, by jajecznica miała bogatszy smak i jeszcze więcej dobrych właściwości odżywczych.
Jak przygotować jajecznicę z awokado?
Teraz na patelni można już rozgrzać łyżeczkę zwykłego masła albo oliwy z oliwek. Awokado przepisy lubią się z tłuszczem, więc nie należy go żałować, gdyż to właśnie on jest podstawowym nośnikiem smaku, a bez niego nic nie jest tak samo smaczne. Na rozgrzaną patelnię wbić dwa lub trzy jajka, przyprawić solą i pieprzem, a następnie dorzucić pokrojone w kostkę awokado oraz garść szczypiorku lub innych przygotowanych wcześniej ziół. Składniki wymieszać, przykryć pokrywką i podsmażać jeszcze jakieś kilka minut, aż do ścięcia się białek.
Taką jajecznicę można zajadać zupełnie samą lub z dowolnie wybranymi dodatkami.
Z czym podawać jajecznicę z awokado?
Podana porcja jest dość duża, dlatego śmiało można rozdzielić ją na dwie osoby i uzupełnić świeżym pieczywem albo plackami tortilli. Za sprawą dodatku węglowodanów jajecznica z awokado będzie jeszcze bardziej sycąca i na długi czas zaspokoi głód.