Surowe buraki w skrzynce, do przerobienia na buraczki do słoików.
Canva

Jak kisić buraki na barszcz czerwony? Oto trik babci Jadzi

Kiszenie buraków na barszcz czerwony to popularne rozwiązanie dla tych, którzy najbardziej cenią domowe smaki i chcą mieć pewność, że barszcz będzie zdrowy, aromatyczny i smaczny. Proces ten sprawdza się nie tylko w okresie przedświątecznym, ale i na co dzień, ponieważ przygotowany tak barszcz jest bardzo zdrowy. Jak kisić buraki na barszcz? Poniżej znajduje się przepis na mniej więcej 10 porcji.
Reklama

Składniki na kiszone buraki

  • 1kg buraków
  • Pół główki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • Ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu

Sposób przygotowania kiszonych buraków

  1. Wyparz dokładnie słój, w którym finalnie znajdą się buraki. Jeśli tego nie zrobisz, istnieje ryzyko, że na zakwasie pojawi się pleśń.
  2. Buraki dokładnie wyszoruj szczotką, obierz i pokrój w średniej grubości plasterki.
  3. Czosnek obierz, a następnie razem z burakami ułóż go ciasno w dużym słoju, w którym całość będzie się kisić.
  4. W garnku podgrzej 1,5 litra wody. Dodaj do niej trzy liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego oraz pięć ziarenek pieprzu. Gotuj wywar przez pięć minut, a następnie wystudź i wlej do słoika.
  5. Naczynie przykryj spodeczkiem i odłóż na tydzień w ciepłe miejsce. Dopiero po tym czasie kiszony zakwas będzie nadawał się do zrobienia pysznego, domowego barszczu, dlatego warto pamiętać o tym jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama