Jak zaplanować wielkanocne gotowanie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co przygotujesz na Wielkanoc?
Na sam początek zastanów się, co planujesz postawić na stole i ile z tych rzeczy planujesz przyrządzić samodzielnie. Możesz, wolisz zaoszczędzić trochę czasu i przeznaczyć go na spędzeniu czasu z rodziną?
Gotowe, kupne dania to też pewne rozwiązanie.
Zakupy — lepiej zrobić je wcześniej
Przygotuj sobie dokładną listę potrzebnych składników. Pamiętaj, że część rzeczy — w tym pieczywo czy mięso możesz zamrozić. Odejdzie Ci stanie w kolejkach i denerwowanie się, czy zdążysz wszystko kupić.
Kupuj według listy, nie z głowy. Pomoże Ci to uniknąć wrzucania do koszyka zbędnych rzeczy i późniejszego marnowania jedzenia.
Co zrobić tydzień przed Wielkanocą?
To już ostatni dzwonek na posianie rzeżuchy. Pięknie będzie prezentować się na stole, a do tego jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Można też przyrządzić i zamrozić mięso, z którego zrobi się pasztet. W przypadku ciast — dobrze upiec spody do mazurka, które mogą dłużej leżeć.
Przygotowania przed weekendem wielkanocnym
Jeśli planujesz zrobić żurek, to idealny moment na przygotowanie zakwasu. Kolejna sprawa: mięsa do pieczenia, można je zamarynować w lodówce.
No i oczywiście pora na pieczenie ciast! Babki, serniki, dokończenie mazurków. Jeśli zdecydowałaś się przygotować je samodzielnie, to jest dobry moment.
Tuż przed Wielkanocą
Ugotuj zupy oraz jajka. Możesz też przyrządzić sałatki. Pamiętaj jednak, żeby nie doprawiać ich wcześniej majonezem — powinnaś to zrobić tuż przed podaniem na stół.
No i oczywiście chrzan bądź ćwikła. To jest dobry czas, żeby je przyrządzić.
Czas z bliskimi
Wspólne przygotowania do Wielkanocy potrafią łączyć. Gotowanie z rodziną może być wspaniałą przygodą. Nie wyganiaj bliskich z kuchni — skorzystaj z ich pomocy i wspólnie przygotujcie różne dania. Nawet jeśli nie wyjdą idealne — będą przyrządzone z miłością.