tarta z budyniem i owocami
canva.com

Jak zrobić pyszną tartę z owocami i budyniem? Przepis, który zachwyci Twoje podniebienie

Tarta z owocami i budyniem to klasyczny i lubiany przez wiele osób deser. To doskonała propozycja dla miłośniczek słodkości, które chcą przygotować coś pysznego i orzeźwiającego. Ten przepis sprawi, że Twoja tarta będzie nie tylko smaczna, ale i pięknie wyglądająca. Przekonaj się, jak łatwo ją przygotować!
Reklama

Składniki na tartę z owocami i budyniem

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 800 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • owoce (np. maliny, truskawki, borówki, jeżyny, porzeczki)
  • 2 łyżki dżemu (np. morelowy)
tarta z budyniem i owocami
canva.com

Przygotowanie tarty z owocami i budyniem

Przygotowanie tarty z owocami i budyniem jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:

Reklama
  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli i cukier puder. Wszystko dokładnie zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotuj budynie. Wsyp do garnka cukier, wlej mleko i zagotuj. Budyń waniliowy wymieszaj z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki pszennej. Do drugiego garnka wlej 400 ml mleka i zagotuj. Następnie wsyp wymieszany budyń i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń ostudź i wymieszaj z masłem. Tak samo postąp z budyniem śmietankowym.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Ułóż ciasto na wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  4. Po upieczeniu tarty wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  5. Na spód tarty nałóż równomiernie budyń śmietankowy, a następnie ułóż owoce. Przykryj warstwą białego budyniu.
  6. Rozgrzej dżem z wodą na patelni. Gdy dżem się rozpuści, posmaruj nim owoce na tarcie.
  7. Tartę z owocami i budyniem schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.
  8. Gotowe!

Kilka wskazówek, które ułatwią Ci przygotowanie tarty z owocami i budyniem

Reklama

Jeśli chcesz, aby Twoja tarta z owocami i budyniem była wyjątkowo pyszna, pamiętaj o kilku istotnych rzeczach:

  • Ciasto tarte najlepiej smakuje, gdy jest kruche i chrupiące. Jeśli chcesz osiągnąć ten efekt, zagnieć ciasto tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie ważne, czy na cieście pojawią się nierówności - one tylko dodadzą mu uroku.
  • Jeśli nie lubisz słodkich wersji deserów, zastąp budyń waniliowy bezcukrowy lub w ogóle go nie dodawaj. W ten sposób tarta będzie mniej kaloryczna, a jednocześnie równie smaczna.
  • Pamiętaj, aby owoce, którymi dekorujesz tartę, były odpowiednio dojrzałe i świeże. Dzięki temu tarta będzie smakować jeszcze lepiej.
  • Jeśli chcesz, aby tarta była jeszcze bardziej orzeźwiająca, po upieczeniu dodaj na nią odrobinę mięty lub tymianku.

Zapomnij o nudnych deserach - tarta z owocami i budyniem to coś, co musisz spróbować!

Tarta z owocami i budyniem to wspaniały deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. W tym artykule przedstawiliśmy prosty i skuteczny przepis na tę pyszną tartę, a także kilka innych propozycji dla miłośników tego rodzaju deserów. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie dobranie składników oraz pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu Twoja tarta zawsze będzie smakować wyśmienicie!

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama