Jaką dietę stosować przy refluksie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym jest refluks?
Refluks to stan chorobowy, w którym następuje zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Połknięty wcześniej pokarm wraca do przełyku wraz z wytwarzanym w żołądku kwasem solnym i enzymami trawiennymi, co powoduje charakterystyczne pieczenie w przełyku, czyli zgagę. Wśród dolegliwości wymienia się również pieczenie za mostkiem, nadkwasotę, kwaśne odbijania, czy ból górnej części brzucha. Warto zaznaczyć, że odczuwane objawy nasilają się po obfitym lub tłustym posiłku oraz przy gwałtownym pochylaniu się.
Refluks jest spowodowany nieprawidłowym kurczeniem i rozkurczaniem mięśnia przełyku.
Do rozwoju choroby dochodzi wskutek nieprawidłowej, tłustej diety, nadużywania alkoholu oraz w przebiegu niektórych chorób hormonalnych i cukrzycy.
Jaką dietę stosować przy refluksie?
Kluczowa w zakresie walki z refluksem jest przede wszystkim zmiana stylu życia. Należy jeść częściej, ale mniejsze, zbilansowane posiłki. Istotne jest także to, by ostatni pokarm spożywać trzy godziny przed snem. Ważne jest odstawienie używek — kawy, alkoholu, papierosów oraz słodkich napojów.
Należy również unikać tłustych potraw, cytrusów i czekolady.
Układając swój plan żywiołowy, należy zwrócić uwagę na to, aby spożywane produkty nie powodowały znaczącego wydzielania kwasu żołądkowego, który w czasie refluksu działa drażniąco na przełyk. Potrawy nie powinny być gorące ani zimne. Najlepiej zrezygnować ze smażenia, a posiłki przyrządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu lub zastosować pieczenie w folii. Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci rozdrobnionej.