kobieta trzymająca się za gardło
zdjęcie ilustracyjne Canva

Jaką dietę stosować przy refluksie?

Refluks przełykowo-żołądkowy to jedna z najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego w państwach wysoko rozwiniętych. Refluks występuje po zjedzeniu tłustego posiłku lub wypiciu alkoholu. Nieleczone schorzenie prowadzi do uszkodzenia przełyku, przewlekłego stanu zapalnego, a następnie do rozwoju nowotworów.
Reklama

Czym jest refluks?

Refluks to stan chorobowy, w którym następuje zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Połknięty wcześniej pokarm wraca do przełyku wraz z wytwarzanym w żołądku kwasem solnym i enzymami trawiennymi, co powoduje charakterystyczne pieczenie w przełyku, czyli zgagę. Wśród dolegliwości wymienia się również pieczenie za mostkiem, nadkwasotę, kwaśne odbijania, czy ból górnej części brzucha. Warto zaznaczyć, że odczuwane objawy nasilają się po obfitym lub tłustym posiłku oraz przy gwałtownym pochylaniu się.

Refluks jest spowodowany nieprawidłowym kurczeniem i rozkurczaniem mięśnia przełyku.

Reklama

Do rozwoju choroby dochodzi wskutek nieprawidłowej, tłustej diety, nadużywania alkoholu oraz w przebiegu niektórych chorób hormonalnych i cukrzycy.

kobieta trzymająca się za brzuch
zdjęcie ilustracyjne Canva

Jaką dietę stosować przy refluksie?

Kluczowa w zakresie walki z refluksem jest przede wszystkim zmiana stylu życia. Należy jeść częściej, ale mniejsze, zbilansowane posiłki. Istotne jest także to, by ostatni pokarm spożywać trzy godziny przed snem. Ważne jest odstawienie używek — kawy, alkoholu, papierosów oraz słodkich napojów.

Reklama

Należy również unikać tłustych potraw, cytrusów i czekolady.

Układając swój plan żywiołowy, należy zwrócić uwagę na to, aby spożywane produkty nie powodowały znaczącego wydzielania kwasu żołądkowego, który w czasie refluksu działa drażniąco na przełyk. Potrawy nie powinny być gorące ani zimne. Najlepiej zrezygnować ze smażenia, a posiłki przyrządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu lub zastosować pieczenie w folii. Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci rozdrobnionej.

Reklama
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama