Jakie właściwości ma lecytyna? Pomaga nie tylko na mózg!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Właściwości zdrowotne lecytyny
Lecytyna wykazuje wiele istotnych właściwości zdrowotnych oraz w znaczący sposób poprawia funkcjonowanie naszego organizmu:
- niweluje skutki depresji,
- obniża poziom cholesterolu,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- opóźnia proces starzenia się skóry,
- poprawia przemianę materii,
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych,
- wykazuje pozytywne działanie na mózg i poprawia procesy myślowe.
- zwiększenia odporności organizmu,
- stanowi barierę ochronną ścian żołądka.
Lecytynę powinny stosować także osoby starsze, bo badania naukowe wykazały, że lecytyna poprawia pamięć, nastrój i zdolność myślenia u bardziej wiekowych pacjentów.
Źródła lecytyny
Istnieje wiele produktów, które są źródłem lecytyny. Najwięcej cennej substancji znajdziemy w soi, rzepaku, żółtkach jaj, wątróbce, pieczywie pełnoziarnistym, awokado, zielonych warzywach oraz orzechach.
Bogatym źródłem lecytyny są także oleje z rzepaku, słoneczniku i lnu.
Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi około 2-2,5 grama, więc zwykle jesteśmy w stanie dostarczyć jej taką ilość wraz z dietą. Suplementować lecytynę warto wtedy, gdy na co dzień mamy pracę umysłową, w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji.
Jeśli przesadzimy z suplementacją witaminy, mogą wystąpić bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności.