Szpinak w miseczce
canva.com

Jedz te warzywa w ciąży. Nie braknie Ci witamin i minerałów

Wzrost zapotrzebowania na pewne substancje odżywcze u kobiet w ciąży to norma. Już w pierwszym trymestrze musisz zacząć sobie dostarczać zwiększonych ilości poszczególnych witamin i minerałów. Koniecznie o to zadbaj. Szczególnie ważny stanie się teraz dla ciebie kwas foliowy, czyli witamina B9.
Reklama

Jakie warzywa i owoce spożywać?

Możesz go sobie dostarczać z naturalną żywnością. Dieta w ciąży w pierwszym trymestrze powinna być zatem bogata w różne warzywa liściaste, głównie te zielone, takie jak szpinak, jarmuż czy wszelkie gatunki sałaty. Dobrym źródłem kwasu foliowego są też owoce cytrusowe, a zwłaszcza pomarańcze i sok z pomarańczy. Koniecznie sprawdź jednak, czy mimo takiego żywienia nie cierpisz przypadkiem na niedobór kwasu foliowego. Jest on bowiem dość nietrwałym związkiem, tak więc nawet w produktach, które pozornie są jego źródłami, może być go stosunkowo niewiele. Niemalże wszystkim kobietom w ciąży z tego właśnie powodu zaleca się dodatkową suplementację kwasem foliowym. Przyjmuj go w ilości wynoszącej 0,4 mg na dobę. Rób to przez cały pierwszy trymestr.

Źródło witaminy D3

Tak samo ważna będzie dla ciebie witamina D3. A ją również możesz przyjmować albo z naturalną i normalną żywnością, albo wraz z suplementami diety. Niestety - witamina D3 w produktach spożywczych występuje w minimalnych ilościach i to głównie w tych pochodzenia zwierzęcego, czyli w mleku, rybach oraz mięsie.

Reklama

Organizm naturalnie sam ją syntetyzuje, ale robi to wyłącznie w okresie letnim, czyli mniej więcej od końca kwietnia do początku września. Między tymi miesiącami witaminę D3 powinnaś suplementować. Aby twoja dieta w ciąży zawierała jej idealną ilość, koniecznie ustal właściwą jej dawkę wspólnie ze swoim lekarzem. Staraj się też sięgać na co dzień po różne źródła żelaza. Jedz mięso oraz jaja i zielone warzywa. Zadbaj również o podwyższoną podaż kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdziesz głównie w tłustych rybach morskich, ale też i niektórych orzechach oraz olejach roślinnych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama