Karkówka grillowana
Canva.com

Karkówka z grilla w marynacie piwnej. Najlepszy smak od lat!

Karkówka z grilla w marynacie piwnej to łatwy w wykonaniu przepis, który ma szansę stać się hitem sezonu grillowego. Aromatyczne mięso idealnie wpisze się w gusta miłośników intensywnych smaków. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Reklama

Składniki:

  • 1,2kg karkówki wieprzowej
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • Pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki mielonego kminku
  • 3 liście laurowe
  • Pół łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój nadmiar tłuszczu. Pokrój je w plastry o grubości mniej więcej dwóch centymetrów.
  2. Rozdrobnij w moździerzu ziarna pieprzu, cukier brązowy, czubricę, rozmaryn, kminek oraz ostrą paprykę.
  3. Przesyp przygotowane przyprawy do miski, dodaj do nich piwo, musztardę, oliwę oraz posiekaną drobno cebulę. Do mieszanki dodaj również rozdrobniony liść laurowy oraz sól.
  4. Zamocz każdy plaster mięsa w marynacie z dwóch stron i przełóż całość do szklanego naczynia. Zalej mięso marynatą i zostaw w lodówce na całą noc.
  5. Przełóż mięso na tacki grillowe i grillu aż będzie rumiane z dwóch stron. Tak przygotowana karkówka idealnie komponuje się zarówno z sałatkami, jak i z chlebem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama