Canva.com
Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej. Prosty przepis!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej to pomysł na idealne danie dla wegetarian, ale również osób ceniących zdrową dietę. Jest łatwa w przygotowaniu i można ją przyrządzać zarówno w plenerze, jak i na elektryczny grillu. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama
Składniki:
- 2 dorady
- 6 suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Natka pietruszki
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryby dokładnie wyczyść, pozbaw głów i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem zrób kilka nacięć na każdym boku.
- Do miski wrzuć posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, posiekany czosnek oraz łyżkę soku z cytryny i startą skórkę z całej cytryny. Całość zblenduj na jednolitą masę.
- Dodaj do marynaty oliwę z oliwek i dokładnie ja wymieszaj.
- Natrzyj rybę przygotowaną pastą z każdej strony. Można ją smażyć już po pół godziny, ale najlepiej smakuje, kiedy marynuje się całą noc.
- Umieść ryby na ruszcie i smaż przez pięć minut z każdej strony. Ryba smakuje z pieczywem, sałatkami czy też pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ta ryba rozkochała w sobie Polaków. Podawaj ją tylko z tym masełkiem
Dorada z masłem pietruszkowym to alternatywa dla tych, którzy mają już przesyt dań mięsnych lub w ogóle nie jedzą mięsa. Ryba jest niezwykle delikatna i można ją przygotować dość szybko. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Oto najlepszy przepis na wigilijną rybę. Dorada zapiekana z karczochami i porem
Delikatna dorada z karczochami poleca się na Wigilię. To danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem, a mają ochotę na rybę w innej wersji. Taką rybę często przygotowujemy w domu nie tylko od święta.
Ryba z grilla — jak ją zrobić krok po kroku?
Znudziło Ci się mięso z grilla? Pora wypróbować coś innego. Sprawdź, jak przygotować najlepszą rybę z grilla! To naprawdę nic trudnego, a smak jest obłędny. Nie da się tego porównać z rybą przygotowaną w bardziej tradycyjny sposób. Zobacz, jak prosto możesz ją przyrządzić. A potem odetchnij i ciesz się słońcem, przepysznym jedzeniem i czasem spędzonym z bliskimi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl