Kokosowy sernik na herbatnikach. Tak zrobisz pyszne ciasto dla całej rodziny!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Na masę serową:
- 500 g sera na sernik
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na polewę:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie sernika krok po kroku
Herbatniki zmiksuj na drobny pył (możesz to zrobić za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa). Roztop masło i wymieszaj je z herbatnikami. Następnie wyłóż tę mieszankę na dno formy do pieczenia (o średnicy około 24 cm), dociskając ją łyżką.
Wstaw formę do lodówki na około 30 minut.
W dużej misce zmiksuj ser, cukier, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wyjmij formę z lodówki i zalej ją masą serową.
W jakiej temperaturze piec ciasto?
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do ostygnięcia z drzwiczkami uchylonymi.
Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe na złoty kolor, a następnie wymieszaj je z miodem.