Kotlety z jajek na białym talerzu
canva.com

Kotlety z jajek: Zapomnij o mięsnych kotletach!

Czy wiesz, że jajka to jedno z najzdrowszych źródeł białka? A co powiesz na to, że z jajek można przygotować pyszne kotlety? Tak, to możliwe! Kotlety z jajek to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z jajek oraz podamy kilka pomysłów na to, jak je podać. Gotowi? Zaczynamy!
Reklama

Przepis na kotlety z jajek

Oto przepis na kotlety z jajek, który jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1. Jajka wbij do miski i dokładnie roztrzep widelcem.

2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Dodaj do jajek i wymieszaj.

3. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Na patelni rozgrzej olej roślinny.

6. Formuj kotlety z masy jajecznej i smaż na złoty kolor z obu stron.

7. Podawaj na ciepło.

Reklama
Kotlety z jajek w białym głębokim talerzu
canva.com

Co zrobić żeby kotlety z jajek się nie rozpadały?

Aby kotlety z jajek się nie rozpadały, należy dodać do masy bułki tartej lub mąki ziemniaczanej, która zwiąże składniki. Ważne jest również, aby dobrze je usmażyć na złoty kolor i nie przewracać zbyt często. Można także dodać do masy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, która również pomaga w utrzymaniu kształtu kotletów.

Porady na udane kotlety z jajek

Reklama

Aby Twoje kotlety z jajek były pyszne i udane, warto zastosować kilka prostych trików:

  • Do masy jajecznej można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. natkę pietruszki, oregano czy paprykę.
  • Jeśli masa jajeczna jest zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.
  • Przed smażeniem warto zostawić masę jajeczną na kilka minut, aby bułka tarta nabrała wilgoci.
  • Kotlety z jajek można smażyć na złocisty kolor lub piec w piekarniku.
Kotlety z jajek na czarnej patelni
canva.com

Jak podawać kotlety z jajek?

Reklama

Kotlety z jajek można podawać na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów:

  • z ziemniakami i surówką z marchewki
  • z ryżem i duszonymi warzywami
  • z kaszą i sałatą
  • w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora i sosu czosnkowego
  • na kanapkach z serem i warzywami

Czy kotlety jajeczne są zdrowe?

Kotlety jajeczne są dobrym źródłem białka i witamin z grupy B, szczególnie B12. Zawierają również żelazo, fosfor, selen i witaminę D. Jednak ze względu na dodatek bułki tartej lub mąki ziemniaczanej, mogą być wysokokaloryczne i nieodpowiednie dla osób na diecie. Ważne jest także, aby nie przesadzać z ilością soli i tłuszczu podczas smażenia.

Kotlety w wersji wegetariańskiej? Pyszne!

Kotlety z jajek to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych kotletów. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je podawać na wiele sposobów. Wystarczy kilka składników i kilka prostych trików, aby zrobić pyszne kotlety z jajek. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama