Kurczak mnicha z sałatką z buraków. Ten przepis skradnie Twoje serce!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso kurczaka jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie, a przy tym bardzo pożywne. Klasyczne przepisy na tego typu dania pozwalają nam przyrządzać proste i smaczne dania, z którymi każdy sobie poradzi. Są to potrawy korzystne dla całej rodziny bo przy tym bardzo zdrowe, pozwalają zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy, minerały i substancje odżywcze. Przepis na kurczak mnicha wywodzi się z dawnej kuchni i chociaż nie jest dziś zbyt popularny, zdecydowanie warto polecić go każdemu, kto lubi gotować i chce wypróbować nowe smaki.
Kurczak z poniższego przepisu ma nieco słodkawy posmak, który zapewnia mu dodatek rodzynek. Rodzynki zwykle sprawdzają się w przepisach na ciasta, z dobrym skutkiem możemy je dodawać również do dań mięsnych.
Składniki
- Do przyrządzenia tego dania będą nam potrzebne: około kilogramowy kurczak, cztery łyżki rodzynek, trzy łyżki masła, pietruszka, łyżka mąki, sól i pieprz.
- Do przygotowania sałatki wykorzystamy: cztery średnie buraki, 200 g startego żółtego sera, cztery ząbki czosnku, trzy czwarte szklanki majonezu, sól i pieprz.
Przygotowanie
- Rodzynki myjemy i zalewamy wrzątkiem.
- Kurczaka kroimy w kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda całkowicie go przykryła. Dodajemy masło, pietruszkę, sól i pieprz. Gotujemy przez pół godziny.
- Mąkę podsmażamy na maśle, podprawiamy bulionem, dokładnie mieszamy.
- Ugotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rodzynki, zalewamy powstałym sosem i na dziesięć minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Przygotowujemy sałatkę: ugotowane buraki obieramy i kroimy w słupki, dodajemy drobno posiekany czosnek, majonez, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Sałatkę podajemy do ciepłego kurczaka. Smacznego!