Kurczak z grilla w musztardzie miodowo-tymiankowej. Lekkie danie o cudownym aromacie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurczak w musztardzie miodowo-tymiankowej — idealne połączenie smaków
Sekret wyjątkowego smaku grillowanego kurczaka w musztardzie miodowo-tymiankowej tkwi w marynacie. Dzięki macerowaniu mięsa w słodko-kwaśnej mieszance z dodatkiem aromatycznych ziół, upieczone na grillu kawałki kurczaka są delikatne, wilgotne, a przy tym wyraziste w smaku. Oczywiście pokryte chrupiącą skórką. Połączenie musztardy, miodu i tymianku to zestaw doskonały. Sprawdź szczegóły przygotowania grillowanego kurczaka z musztardą z miodem i tymiankiem.
Kurczak z grilla w musztardzie miodowo-tymiankowej — składniki
2 piersi kurczaka
1 mały słoiczek musztardy (ok. 6 łyżek)
6 łyżek płynnego miodu pszczelego
2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
8 łyżek soku z cytryny
szczypta białego pieprzu
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
Przygotowanie kurczaka marynowanego w musztardzie miodowo-tymiankowej
Przygotowujemy musztardę miodowo-tymiankową. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz 1 łyżkę świeżego tymianku. Wszystko doprawiamy białym pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w 2-centymetrowe paski długości ok. 7 do 10 cm. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do musztardy z miodem i tymiankiem dodajemy sok z cytryny i w takiej marynacie umieszczamy kawałki kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy — mięso musi być całkowicie pokryte musztardą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso nadziewamy wzdłuż na szpadki i pieczemy na grillu ok. 10 do 15 minut. W czasie grillowania mięso możemy polewać pozostałą marynatą musztardowo-miodową.
Grillowanego kurczaka podajemy z pieczywem, sałatką ziemniaczaną, świeżymi warzywami z dodatkiem sosów i dipów — sosu czosnkowego, tzatziki, domowej musztardy.