Lekkie śniadanie po wielkanocnym lenistwie? Kanapki z tymi składnikami będą idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kanapki z łososiem i pastą z awokado - składniki
Na jedną śniadaniową porcję, zawierającą ok. 450 kalorii, należy użyć dwóch kromek ulubionego chleba pełnoziarnistego (może być to chleb żytni albo razowy, najlepiej kupiony w sprawdzonej piekarni), zwykłego kanapkowego serka śmietankowego, dwóch dużych plastrów wędzonego łososia, rukoli oraz garści pomidorków koktajlowych. Sprawa jest banalnie prosta.
Jak przygotować fit śniadanie?
Na talerzu umieścić kromki pieczywa i od razu posmarować je dość grubą warstwą śmietankowego serka (nie należy go żałować, bo będzie to jedno z podstawowych źródeł białka). Na serku ułożyć po jednym plastrze wędzonego łososia, zawijając go w taki sposób, by utworzyć jego podwójną warstwę. Zdrowe śniadanie nie obyłoby się bez warzyw, dlatego na kanapkę wykładamy pastę z awokado, a na szczycie kanapek lądują liście rukoli, którymi można też wypełnić cały talerz i dopiero wtedy położyć na nim pieczywo z dodatkami, by śniadanie jeszcze lepiej się prezentowało i wprost zachęcało do jedzenia.
Pomidorki można pokroić w plastry i dodać do kanapek albo umyć, osuszyć i ułożyć obok pieczywa. To tyle! Kanapki są już gotowe do jedzenia. Na sam koniec warto tylko posypać je odrobiną świeżo mielonego pieprzu, który doskonale pasuje do wędzonego łososia.
Jak się okazuje, nawet takie super fit śniadanie można przygotować w ekspresowym tempie, pomiędzy porannym prysznicem a wykonywaniem makijażu lub zbieraniem rzeczy do pracy. Nie ma sensu tracić więcej minut w kuchni, skoro rzeczy bardzo proste mogą być równie smaczne i odżywcze co te skomplikowane.