łosoś na ostro
Canva.com

Łosoś na ostro? Podaj go w tym aromatycznym sosie

Łosoś w słodkim sosie chili to pomysł na obiad, który jednocześnie będzie wymyślny i szybki do zrobienia. Na pewno zasmakuje osobom ceniącym ciekawe połączenie smakowe i danie pikantne. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na łososia w chili

  • 350g filetu z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania łososia w pikantnym sosie

łosoś na ostro
Canva.com
  1. Filety z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pozbaw skórki. Sprawdź, czy nie ma w nich ości, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, pieprz, sok z cytryny i słodki sos chili. Dodaj do miski łososia i całość dokładnie wymieszaj. Miskę z zamarynowaną rybą przykryj i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Łososia przełóż do żaroodpornego naczynia i polej resztą marynaty. Piecz rybę przez 5 minut.
  4. Tak przygotowany łosoś w azjatyckim stylu najlepiej pasuje do ryżu. Można podawać go również z dodatkiem plastrów ananasa.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama