Makaron zawsze jest lepki i przegotowany? Może popełniasz jeden z tych błędów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gotowanie makaronu rozpocznij od przeczytania zaleceń producenta na opakowaniu. To stąd dowiesz się jak długo trzeba gotować makaron aby był al dente a jak długo aby był miękki. Wskazówki producenta powinieneś traktować orientacyjnie i w trakcie gotowania należy kosztować makaron sprawdzającego twardość.
Zbyt długie gotowanie sprawi, że makaron będzie rozgotowany i nieapetyczny zaś zbyt krótkie gotowanie sprawi, że Twój makaron będzie twardy. Weź również pod uwagę czy po odcedzeniu będziesz jeszcze gotował makaron wraz z sosem na patelni. Jeśli tak to czas gotowania powinien być odpowiednio krótszy aby makaron nie rozgotował się w sosie.
Ilość wody ma znaczenie
Na każde 100 g makaronu powinieneś przygotować 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Woda powinna być osolona jeszcze przed rzuceniem do niej makaronu. Jeżeli ugotujesz makaron zbyt małej ilości wody makaron będzie się sklejał.
Przygotuj duże naczynie
Do gotowania makaronu powinieneś użyć odpowiednio wielkiego garnka. Dzięki temu makaron będzie miał wystarczająco dużo przestrzeni aby się gotować równomiernie.
Nie dodawaj oliwy do wody
Dodawanie oliwy do wody w której gotuje się makaron jest zupełnie zbyteczne. Jeżeli makaron będzie niskiej jakości to żaden proces nie uratuje go przed sklejaniem się.
Nie płucz makaronu po ugotowaniu
Niektórzy zalecają płukanie makaronu w zimnej wodzie aby szybko przerwać proces gotowania. Niestety podczas tej operacji makaron traci smak oraz skrobię która jest niezbędnym składnikiem do połączenia się makaronu z sosem. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dodanie do ugotowanego makaronu niewielkiej ilości oliwy.
Smacznego!