Ciasto matcha
Canva.com

Ciasto matcha - zielony deser z japońską herbatą na wiosnę

Zielona matcha to nic innego jak sproszkowana herbata. Nazywana jest najzdrowszą i najbardziej esencjonalną herbatą na świecie. Jej zdrowotne właściwości znane są już od wielu lat szczególnie w Japonii. Matcha w Polsce cieszy się coraz większym uznaniem, dlatego postanowiłyśmy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na wiosnę - ciasto matcha w zielonym wydaniu.
Reklama

Zielona herbata ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Wśród pożądanych właściwości zdrowotnych możemy wymienić, m.in. działanie odprężające, zmniejszające niepokój, utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny oraz dopaminy w organizmie. Zielona herbata również jest nasz sprzymierzeńcem w zdrowym, naturalnym procesie odchudzania. Matcha działa także oczyszczająco i wspomaga odporność. Warto wiedzieć, że jedna filiżanka tej kojącej herbaty bogata jest w witaminę A, C oraz wapń, żelazo i potas.

Jeśli lubicie fit przepisy i chętnie dbacie o swoje zdrowie, jak i bliskich, to mamy dla was świetny przepis - niesamowite ciasto z herbatą matcha to doskonały deser na wiosnę.

Reklama

Japońska, sproszkowana herbata doda naszemu wypiekowi smaku, koloru i aromatu. Zielone ciacho możemy ozdobić, np. białym lub żółtym lukrem. Przygotowałyśmy także dla was krótki poradnik jak zrobić lukier.

Składniki do przygotowania zielonego ciasta

Ciasto matcha
Canva.com

Do przygotowania aromatycznego ciasta na wiosnę z zieloną herbatą musimy przygotować następujące składniki:

  • 4 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 460 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/4 łyżeczki soli
  • 350 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 150 ml oleju roślinnego

Składniki potrzebne na polewę lukrową na wierzch naszego herbacianego ciasta to:

  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny

Jak upiec ciasto z matchą i lukrem?

Ciasto matcha
Canva.com

Do suchej miski wrzucamy zieloną herbatę, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz sól i cukier.

Reklama

W osobnej misce łączymy jajko, maślankę oraz olej roślinny. Na początku mieszamy suche i mokre składniki osobno, po 2-3 minutach wszystko łączymy. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy lub keksówek i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, aż wyrośnie.

Przygotowanie polewy lukrowej jest bardzo proste. Cukier puder wsypujemy do miski i dodajemy do niego sok z cytryny. Mieszamy energicznie i dodajemy wodę, jeśli chcemy uzyskać rzadki lukier, który łatwo rozprowadzi się na cieście.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama