Sernik z wiśniami na Wielkanoc. Dodaj jeden składnik z babcinej spiżarni i przygotuj obłędne ciasto
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiśniowy sernik zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Puszyste wnętrze i kruchy spód w towarzystwie pysznych, soczystych wiśni - brzmi kusząco, dlatego w tym roku naszych gości poczęstujemy właśnie takim deserem. Mało kto wie, że ulepszyć smak owoców możemy zatapiając je w babcinej nalewce. Nalewka z wiśni z przepisu babci ma bardzo charakterystyczny aromat i sprawia, że nasze ciasto jest bardziej pulchne.
Co potrzebujemy do przygotowania pysznego sernika z wiśniami?
Do przygotowania sernika potrzebujemy:
- 250g mąki
- 3 duże łyżki kakao
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 1 jajko
Na masę serową oraz wiśniową polewę potrzebujemy:
- 1 kg twarogu na sernik
- pół szklanki cukru
- ! budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 jajka
- 0.5 kg wiśni
- 200 ml nalewki wiśniowej
Składniki na sernik z wiśniami z dodatkiem babcinej nalewki są bardzo proste i prawdopodobnie każda z nas ma większość z nich w domu.
W ciągu godziny możemy zrobić pyszne ciasto do wielkanocnej kawy z bliskimi.
Jak przygotować sernik z wiśniami?
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cukier, a także proszek do pieczenia, sól i masło. Całość miksujemy na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 2 części. Większą część wykładamy na spidzie tortownicy.
Następnie do miski wsypujemy cukier, budyń i dodajemy twaróg na sernik. Miksujemy składniki i dodajemy jajka. Masę serową wykładamy na ciasto, a na nią wydrylowane wiśnie, skąpane w nalewce wiśniowej. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na wiśnie.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.