Aromatyczne żeberka
Canva.com

Masz ochotę na aromatyczne żeberka? Zanurz je w marynacie z dodatkiem TEGO napoju

Aromatyczne żeberka w coca-coli to pomysł na ciekawy obiad. Znajdzie fanów wśród miłośników nietypowych marynat, mocno doprawionego mięsa i kulinarnych eksperymentów. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Reklama

Składniki na aromatyczne żeberka

Aromatyczne żeberka
Canva.com
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka coca-coli
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • Ostra papryka w proszku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania pysznych żeberek

  1. Żeberka dokładnie umyj, osusz i pokrój w szerokie paski. Natrzyj je solą i pieprzem.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą coca-colę, miód, keczup, paprykę w proszku, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj marynatę i wysmaruj nią żeberka. Nadmiar marynaty wlej do miski, włóż do niej mięso i włóż do lodówki na całą noc.
  3. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, włóż mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz przez 50 minut.
  4. Tak przygotowane żeberka przywodzą na myśl amerykańskie barbecue. Mają słodko-ostry smak i rozpływają się w ustach. Można je podawać z surówką z kapusty kiszonej lub sałatkami z surowych warzyw.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama