Żeberka w miodzie
Canva.com

Znasz sekret soczystych żeberek w glazurze miodowej z cebulką?

Pyszne, aromatyczne, chrupiące żeberka. To marzenie wielu Panów. Warto zrobić je na zbliżające się Walentynki. Sekretem wyjątkowych żeberek jest... odpowiednia temperatura.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1,5 kg (1500 g) niezbyt tłustych żeberek wieprzowych,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego,
  • 1 łyżka mielonej ostrej czerwonej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • sól;

na panierowaną cebulę – 4 średnio-małe cebule, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka przyprawy warzywnej (na przykład kucharek), olej do głębokiego smażenia.

Jak zrobić pyszne żeberka w miodzie?

Przygotowanie – żeberka wieprzowe opłuczmy i osuszmy, po czym zetnijmy na porcje z jedną kostką, natrzyjmy czosnkiem granulowanym i solą. Przełóżmy do miski. Miód naturalny utrzyjmy z olejem, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i cynamonem. Przygotowaną marynatą natrzyjmy żeberka. Odstawmy je do lodówki co najmniej na 60 minut.

Reklama

Cebule obierzmy, zetnijmy na talarki i włóżmy do bardzo zimnej wody (możemy wrzucić kostki lodu), aby straciła swój ostry smak.

Następnie żeberka ułóżmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy najpierw kwadrans czasu w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a potem 120 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Znów krążki cebuli osączamy, osuszamy i panierujemy w mące wymieszaną z przyprawą warzywną. Smażmy w rondlu na rozgrzanym oleju, na rumiano. Wyjmijmy i osączmy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Podawajmy z żeberkami.

Dodatkowa uwaga – jeśli chcemy, możemy spożywać żeberka maczając je też w ketchupie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama