Znasz sekret soczystych żeberek w glazurze miodowej z cebulką?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1,5 kg (1500 g) niezbyt tłustych żeberek wieprzowych,
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki miodu naturalnego,
- 1 łyżka mielonej ostrej czerwonej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- sól;
na panierowaną cebulę – 4 średnio-małe cebule, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka przyprawy warzywnej (na przykład kucharek), olej do głębokiego smażenia.
Jak zrobić pyszne żeberka w miodzie?
Przygotowanie – żeberka wieprzowe opłuczmy i osuszmy, po czym zetnijmy na porcje z jedną kostką, natrzyjmy czosnkiem granulowanym i solą. Przełóżmy do miski. Miód naturalny utrzyjmy z olejem, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i cynamonem. Przygotowaną marynatą natrzyjmy żeberka. Odstawmy je do lodówki co najmniej na 60 minut.
Cebule obierzmy, zetnijmy na talarki i włóżmy do bardzo zimnej wody (możemy wrzucić kostki lodu), aby straciła swój ostry smak.
Następnie żeberka ułóżmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy najpierw kwadrans czasu w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a potem 120 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Znów krążki cebuli osączamy, osuszamy i panierujemy w mące wymieszaną z przyprawą warzywną. Smażmy w rondlu na rozgrzanym oleju, na rumiano. Wyjmijmy i osączmy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Podawajmy z żeberkami.
Dodatkowa uwaga – jeśli chcemy, możemy spożywać żeberka maczając je też w ketchupie.