Migdały – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Do przeczytania w ok. 5 min.
Jak rosną migdały
Migdały to owoce wieloletniej rośliny o nazwie migdałowiec pospolity (Prunus dulcis). Jego naturalne pochodzenie to przede wszystkim kraje Azji Środkowej – między innymi Liban, Uzbekistan, Jordania, Izrael. Lecz aktualnie migdałowiec można spotkać również w Afryce Północnej, Ameryce Północnej oraz wielu krajach Europejskich takich jak Francja, Hiszpania, Chorwacja, Portugalia, Włochy.
Krzew, na którym rosną migdały osiąga maksymalnie 10 m wysokości. Jego lekko różowawe kwiaty pojawiają się szybciej od liści. Owoce (migdały) zamknięte są w zielonej otulinie, która gotowość do zbioru sygnalizuje delikatnym pęknięciem ukazując owoc właściwy.
Zbiór migdałów odbywa się w sposób mechaniczny poprzez potrząsanie gałązek, a następnie zebranie pestek, które samoistnie odpadły od witek.
Największym producentem migdałów na świecie są Stany Zjednoczone, które odpowiadają za 80% produktu pojawiającego się na rynku. Uprawa migdałowca w Polsce jest jak najbardziej możliwa, lecz z uwagi na brak odpowiednich warunków atmosferycznych szanse na wydanie owoców są znikome.
Rodzaje migdałów
Migdały słodkie – czyli te znane wszystkim ze sklepowych półek. Zdatne do jedzenia i dalszej obróbki w celu pozyskania stosowanych powszechnie produktów zarówno w branży spożywczej, jak i kosmetycznej. Smak migdałów podobnie jak nazwa jest nieco słodki z lekko maślaną nutą.
Gorzkie migdały – trująca odmiana migdałów, dlatego też nie są produkowane na szeroką skalę. Pestki zawierają niebezpieczne związki chemiczne, które podczas rozkładu wydzielają niebezpieczny dla zdrowia cyjanowodór. Spożycie gorzkich migdałów nie jest wskazane.
Migdały – właściwości zdrowotne
Regularne spożywanie migdałów w umiarkowanych ilościach to wiele korzyści dla zdrowia oraz znaczna poprawa funkcjonowania organizmu u osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale nie tylko. Migdały w diecie regulują poziom cukru, wspomagają leczenie trądziku, czy też obniżają ciśnienie krwi.
Zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli zdrowe tłuszcze bardzo korzystnie wpływają na regulowanie poziomu zdrowego cholesterolu (HDL). Z kolei stężenie złego cholesterolu (LDL) również dzięki zdrowym tłuszczom jest skutecznie redukowane.
Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E, która jest przeciwutleniaczem o bardzo silnym działaniu. Co to oznacza? Niewielka garść migdałów każdego dnia poprawi pracę układu nerwowego oraz układu immunologicznego odpowiedzialnego za naturalną odporność.
Migdały i ich dobrze przyswajalne składniki zalecane są również kobietom w ciąży. W tym przypadku jedną z ich największych zalet jest przyzwoita zawartość kwasu foliowego oraz witamin, minerałów, które wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Migdały zawierają cenne witaminy i minerały
Wartości odżywcze zawarte w migdałach jasno wskazują, iż bez problemu mogą być alternatywą dla aptecznych suplementów diety. Oczywiście jakiekolwiek niedobory i proces suplementacji należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem.
Witaminy (w 100 g):- witamina E – 25 mg
- witamina A – 2 µg
- witamina B1 (tiamina) – 0,2 mg
- witamina B2 (ryboflawina) – 1,1 mg
- witamina B3 (nicyna) – 3,6 mg
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – 0,4 mg
- witamina B6 – 0,1 mg
- witamina B9 (kwas foliowy) – 43 µg
- selen – 4 µg
- fosfor – 480 mg
- magnez – 271 mg
- wapń – 270 mg
- żelazo – 3,7 mg
- potas – 730 mg
- cynk – 3,2 mg
- sód – 1 mg
- mangan – 2,2 mg
- miedź – 1 mg
- fitosterole – 135 mg
Ile kalorii jest w 100 g migdałów
Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczy owoce migdałowca pospolitego zaliczane są do produktów wysokokalorycznych. Porcja migdałów 100 g zawiera ok. 580 kcal. Rozkład poszczególnych makroskładników prezentuje się następująco:
- węglowodany – 21,5 g
- błonnik pokarmowy – 12,5 g
- białko – 21 g
- tłuszcz ogółem – 49,9 g
- nasycone – 3,6 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 12 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 30 g
- omega 6 – 12,2 g
- omega 3 – 0,005 g
Migdały – przeciwwskazania i skutki uboczne
Mimo iż cechują je cenne wartości odżywcze, to nie zawsze spożycie migdałów niesie za sobą same korzyści. Dlaczego? Migdały podobnie jak orzechy brazylijskie mogą wywołać silne reakcje alergiczne. Jeśli więc jesteś osobą zmagającą się z alergiami pokarmowymi, to zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności.
Najczęściej występujące reakcje alergiczne to:- ból brzucha
- biegunka, wzdęcia,
- zawroty głowy
- wykwity skórne (pokrzywka, egzema)
- opuchlizna języka oraz przełyku
Warto również w tym miejscu ponownie wspomnieć o wysokiej wartości energetycznej migdałów.
Ich nadmierna konsumpcja bez braku kontroli zapotrzebowania kalorycznego zawsze prowadzi do zwiększenia masy ciała.
Co prawda migdały zalecane są na diecie redukcyjnej, lecz jako produkt wspomagający niezbędny do chudnięcia deficyt kalorii.
Zastosowanie migdałów w kuchni
Jednymi z najcenniejszych produktów spożywczych pozyskiwanych z migdałów są: mąka migdałowa, masło migdałowe, mleko migdałowe, olej migdałowy. Oczywiście wszystkie z nich tak samo jak migdały są kwalifikowane do produktów superfood.
Równie znanym wyrobem migdałowym jest masa marcepanowa. Poza tym owoce migdałowca pospolitego bardzo często są wykorzystywane jako dodatek do deserów, wypieków oraz sałatek, czy kremowych zup na bazie warzyw. Doskonale sprawdzają się w diecie bezglutenowej.
Migdały w przemyśle kosmetycznym
Słodkie migdały mają także szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Jednym z najcenniejszych surowców pozyskiwanych z migdałów jest kwas migdałowy będący kluczowym elementem przy wielu zabiegach medycyny estetycznej. Jego skuteczność niejednokrotnie potwierdzono w kontekście pielęgnacji wrażliwej cery trądzikowej oraz redukcji zmarszczek.
Olejek migdałowy również znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce przy produkcji balsamów oraz kremów o głęboko nawilżających właściwościach, oraz odżywek regenerujących przesuszone i mocno zniszczone włosy.