smażony karp

Mintaj w tej marynacie ma nieziemski smak. Oto nasz sposób na dobrą rybę

Pomysł na rybę marynowaną w herbacie mógł zachwycić wszystkich, którzy oglądali „Ugotowanego” z Bradleyem Cooperem. Choć potrawa ledwie została w filmie pokazana, sam trik dotyczący marynowanie pobudza wyobraźnię.
Reklama

Wykwintne danie jest proste do przygotowania i w zasięgu każdego, ponieważ cała sztuka polega na połączeniu dwóch składników, które rzadko występują w duecie.

Jak przygotować mintaja marynowanego w herbacie?

Żelatyna na wigilijną galaretkę z rybą.
Canva

Składniki:

  • filety z mintaja
  • cytryna
  • czarna herbata liściasta
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania pysznego mintaja

  1. Filety należy dokładnie wypłukać, a następnie osuszyć i z dwóch stron doprawić solą oraz pieprzem.
  2. W międzyczasie zaparzamy czarną herbatę liściastą. Jedna łyżeczka aromatycznej herbaty odpowiada jednemu filetowi, a ilość wody powinna być minimalna. Ma jej wystarczyć do przykrycia ryb w płytkim naczyniu.
  3. Przyprawione ryby przekładamy do szklanego naczynia z wiekiem i zalewamy herbatą wraz z fusami.
  4. Ryba powinna trafić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Na drugi dzień usuwamy nadmiar fusów, jeszcze raz doprawiamy całość pieprzem i solą, a następnie zawijamy w sreberko z plasterkami cytryny i gotujemy na parze przez 15 do 20 minut.
  5. Dzięki herbacie ryba nabiera nie tylko niepowtarzalnego aromatu, ale również lekko brązowego koloru. Można serwować ją z warzywami gotowanymi na parze, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama