Mintaj w tej marynacie ma nieziemski smak. Oto nasz sposób na dobrą rybę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomysł na rybę marynowaną w herbacie mógł zachwycić wszystkich, którzy oglądali „Ugotowanego” z Bradleyem Cooperem. Choć potrawa ledwie została w filmie pokazana, sam trik dotyczący marynowanie pobudza wyobraźnię.
Reklama
Wykwintne danie jest proste do przygotowania i w zasięgu każdego, ponieważ cała sztuka polega na połączeniu dwóch składników, które rzadko występują w duecie.
Jak przygotować mintaja marynowanego w herbacie?
Canva
Składniki:
- filety z mintaja
- cytryna
- czarna herbata liściasta
- pieprz i sól
Sposób przygotowania pysznego mintaja
- Filety należy dokładnie wypłukać, a następnie osuszyć i z dwóch stron doprawić solą oraz pieprzem.
- W międzyczasie zaparzamy czarną herbatę liściastą. Jedna łyżeczka aromatycznej herbaty odpowiada jednemu filetowi, a ilość wody powinna być minimalna. Ma jej wystarczyć do przykrycia ryb w płytkim naczyniu.
- Przyprawione ryby przekładamy do szklanego naczynia z wiekiem i zalewamy herbatą wraz z fusami.
- Ryba powinna trafić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Na drugi dzień usuwamy nadmiar fusów, jeszcze raz doprawiamy całość pieprzem i solą, a następnie zawijamy w sreberko z plasterkami cytryny i gotujemy na parze przez 15 do 20 minut.
- Dzięki herbacie ryba nabiera nie tylko niepowtarzalnego aromatu, ale również lekko brązowego koloru. Można serwować ją z warzywami gotowanymi na parze, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rodzaje herbat: Znasz wszystkie?
Czy wiesz, że istnieje wiele różnych rodzajów herbat, które oferują nie tylko różnorodność smaków, ale także różne korzyści zdrowotne? W tym artykule przyjrzymy się głównym rodzajom herbat, abyś mogła odkryć, która z nich najlepiej pasuje do Twoich preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Eksperymentuj w kuchni: Ryba w panierce panko z ulubionymi dodatkami
Próbowałaś ryby w panierce panko? Ta japońska metoda panierowania ryb jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i chrupiąca. Dowiedz się, jak przygotować rybę w panierce panko!
Niebieska herbata - zdrowie w filiżance!
Niebieska herbata, znana również jako herbata oolong, jest napojem o unikalnych właściwościach. Niebieska herbata jest produkowana z tej samej rośliny, Camellia sinensis, co inne rodzaje herbaty, jednak proces produkcji i fermentacji sprawia, że ma ona charakterystyczny smak i aromat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl