Na każdej patelni możesz smażyć bez tłuszczu. Niemożliwe? Sprawdź #lifehack z solą
Do przeczytania w ok. 2 min.
Niezależnie od rodzaju patelni, czy to teflonowanej, żeliwnej, stalowej czy ceramicznej, możemy zastosować ten trik. Wystarczy, że przed rozgrzaniem patelni posypujemy jej dno warstwą grubej soli. Następnie, gdy patelnia się rozgrzeje, ziarenka soli zaczną "podskakiwać". To sygnał, że sól wchłonęła wystarczająco wilgoci z powierzchni patelni.
Co zrobić z solą?
W tym momencie należy delikatnie usunąć sól z patelni, np. za pomocą ściereczki lub szczotki do czyszczenia. Możemy to zrobić również za pomocą sitka lub durszlaka. Warto pamiętać, aby używać przy tym odpowiednich narzędzi, aby nie uszkodzić powierzchni patelni.
Kiedy sól zostanie usunięta, możemy bez obawy rozpocząć smażenie potrawy, np. mięsa czy ryby. Warstwa soli, która wcześniej pokrywała dno patelni, pełni rolę barierki, która zapobiega przywieraniu potraw do dna. Dzięki temu możemy smażyć bez użycia dodatkowego tłuszczu.
Sól extra!
Warto zauważyć, że ta technika nie tylko pomaga w uniknięciu przywierania potraw, ale również nadaje im delikatny smak soli. Jest to szczególnie korzystne, gdy chcemy podkreślić naturalny smak składników, z których przygotowujemy danie.
Po zakończonym smażeniu, warto dokładnie oczyścić patelnię i usunąć wszelkie resztki soli, które mogły pozostać. Należy to zrobić za pomocą ciepłej wody i delikatnej gąbki lub miękkiej szczotki. Ważne jest, aby nie używać środków czyszczących o silnym działaniu lub drastycznych narzędzi, które mogą uszkodzić powierzchnię patelni.