Cannelloni
Canva.com

Obiad na długi weekend. Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Chcąc przygotować sycący i zdrowy posiłek, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i nie wymagają szczególnego wysiłku. Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem opiera się na kilku składnikach: oprócz tych już wymienionych, główną rolę odgrywa w nim makaron cannelloni znany ze swego charakterystycznego kształtu.
Reklama

Makaron możemy wypełnić smakowitym nadzieniem i polać przepysznym sosem pomidorowym. Całość zapieczemy w piekarniku. To wspaniały pomysł kuchni włoskiej na obiad albo kolację!

Składniki na cannelloni

Cannelloni
Canva.com

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników:

  • pół kilograma mielonego mięsa,
  • 250 g makaronu cannelloni,
  • duża cebula,
  • 200 g szpinaku,
  • 700 ml przecieru pomidorowego,
  • 125 ml bulionu,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • 200 g mozzarelli,
  • dwie łyżeczki suszonego oregano,
  • bazylia oraz ząbek czosnku.

Przepis na włoski makaron z nadzieniem

Reklama

Przygotowujemy nadzienie: do dużej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szpinak opłukujemy i suszymy. Na rozgrzanej oliwą patelni szklimy cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa. Na patelnię wkładamy szpinak i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy już zwiędnie, siekamy go na desce i wrzucamy do mięsa. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, rozmrażamy go i siekamy. Mięso z dodatkami dokładnie mieszamy, pamiętając o stopniowym wlewaniu mleka.

Przygotowujemy sos pomidorowy: czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy go w rondlu rozgrzanym łyżką oliwy. Dodajemy przecier, wlewamy bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru.

Reklama

Pół szklanki tak przygotowanego sosu dodajemy do mięsa i mieszamy.

Będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 cm. Na dno naczynia wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego. Makaron cannelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i posypujemy startym serem mozzarella. Całość przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kwadrans. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama