Obiad na długi weekend. Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron możemy wypełnić smakowitym nadzieniem i polać przepysznym sosem pomidorowym. Całość zapieczemy w piekarniku. To wspaniały pomysł kuchni włoskiej na obiad albo kolację!
Składniki na cannelloni
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników:
- pół kilograma mielonego mięsa,
- 250 g makaronu cannelloni,
- duża cebula,
- 200 g szpinaku,
- 700 ml przecieru pomidorowego,
- 125 ml bulionu,
- ćwierć szklanki mleka,
- 200 g mozzarelli,
- dwie łyżeczki suszonego oregano,
- bazylia oraz ząbek czosnku.
Przepis na włoski makaron z nadzieniem
Przygotowujemy nadzienie: do dużej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szpinak opłukujemy i suszymy. Na rozgrzanej oliwą patelni szklimy cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa. Na patelnię wkładamy szpinak i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy już zwiędnie, siekamy go na desce i wrzucamy do mięsa. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, rozmrażamy go i siekamy. Mięso z dodatkami dokładnie mieszamy, pamiętając o stopniowym wlewaniu mleka.
Przygotowujemy sos pomidorowy: czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy go w rondlu rozgrzanym łyżką oliwy. Dodajemy przecier, wlewamy bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru.
Pół szklanki tak przygotowanego sosu dodajemy do mięsa i mieszamy.
Będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 cm. Na dno naczynia wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego. Makaron cannelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i posypujemy startym serem mozzarella. Całość przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kwadrans. Smacznego!