Canva.com
Wypełnij naleśniki tym aromatycznym farszem. To będzie smakowity hit jesieni!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jesień to czas, kiedy przyroda obdarowuje nas wieloma pysznymi smakołykami — owocami, warzywami i grzybami. Warto w tym czasie wykorzystać produkty sezonowe i przygotować z nich wspaniałe, pachnące potrawy. Polecamy przepis na cudowne naleśniki z bardzo aromatycznym nadzieniem, które sprawdzą się jako kolacja na ciepło!
Reklama
Składniki na naleśniki z kurkami
Ciasto naleśnikowe- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 ml jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 200 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 1 opakowanie serka śniadaniowego (naturalnego)
- 1 łyżka świeżego koperku (posiekanego)
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- biały pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Canva.com
Jak zrobić naleśniki z kurkami?
- Robimy ciasto na naleśniki. Mleko mieszamy z piwem i dodajemy całe jajko. Wszystko mieszamy trzepaczką lub krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i cukru. Jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie z kurek. Grzyby oczyszczamy z piasku. Jeżeli mamy większe okazy, kroimy je tak, aby wszystkie były podobnej wielkości.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aby się zeszkliła.
- Dorzucamy grzyby i smażymy wszystko 10 minut.
- Usmażone grzyby mieszamy z serkiem śniadaniowym i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Dosypujemy również świeży koperek.
Canva.com
- Rozgrzewamy płaską patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
- Do każdego naleśnika nakładamy porcję farszu grzybowego i wiążemy je w sakiewki lub zwijamy w rulony.
Zobacz także
Naleśniki z kurkami — pomysł na pyszną kolację
Aromatyczne naleśniki z kurkami, to świetny pomysł na kolację na ciepło.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl