Nalewka z pigwy - przepis babci który nigdy nie zawodzi!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepis babci na nalewkę z pigwy, składniki
- 1 kg pigwy
- 0,5 l spirytusu (70%)
- 1 szklanka wody
- 500 g cukru
Przygotowanie nalewki z pigwy
Krok 1: Przygotowanie owoców pigwy
Owoce pigwy myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego słoja.
Krok 2: Dodanie wody i spirytusu
Do słoja z kawałkami pigwy wlewamy 0,5 litra spirytusu oraz 1 szklankę wody. Mieszamy łyżką, by powstał jednolity alkohol o mocy około 70%.
Krok 3: Przygotowanie syropu cukrowego
Do rondla wlewamy 500 g cukru i 1 szklankę wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Następnie studzimy.
Krok 4: Dodanie syropu cukrowego
Studzony syrop cukrowy dodajemy do słoja z pigwą i alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 5: Przechowywanie nalewki
Słoik z nalewką przykrywamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 30 dni. Okres ten pozwoli na dokładne przegryzienie się alkoholu z aromatem pigwy. Co jakiś czas warto delikatnie wstrząsnąć słoikiem, aby składniki dobrze się połączyły.