Canva.com
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama
Składniki
- 2l bulionu warzywnego
- 400g ogórków kiszonych
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 5 łyżek mascarpone
- 4 łyżki chrzanu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Zagotuj wywar warzywny i przełóż do niego warzywa.
- Po pięciu minutach dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj całość aż zmiękną.
- Ogórki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Duś je przez 10 minut, po czym dodaj do zupy.
- Do zupy dodaj mascarpone, śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, chrzan i siekany koperek. Całość energicznie wymieszaj.
- Gotuj zupę przez kilka minut, a na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Serwuj na gorąco.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dynia w occie - przepis babci Stasi
Czy pamiętasz smak dyni w occie, który przygotowywała Twoja babcia? To jedno z tych tradycyjnych przetworów, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatycznymi przyprawami. W tym artykule podzielę się przepisem babci na dynię w occie, który zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje wspomnienia.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Babcia zdradziła mi przepis na sok z czarnego bzu. Obłęd!
Jednym z najpopularniejszych przetworów sporządzanych z owoców czarnego bzu jest sok, który znany jest nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także ze swoich dobroczynnych właściwości. Dziś podzielimy się z Wami tradycyjnym przepisem na sok z czarnego bzu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl