Nie wiesz, czy jajko jest świeże? Wykonaj ten test!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak sprawdzić świeżość jajka?
To wcale nie takie trudne, jak może się wydawać. Proponowany przez nas test jest bardzo szybki i zajmie Ci zaledwie chwilę, a pozwoli określić, czy jajko, które przechowujesz w lodówce nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy, że użyjesz do tego wody...
To banalnie proste! Nalej zimnej wody do szklanki, a następnie umieść w niej surowe jajko. Teraz przyszła kolej na uważne obserwacje. Jeżeli jajko opadnie na dno i będzie ściśle leżało - jest świeże! Możesz je zatem wykorzystać do dowolnej potrawy i na pewno nie zaskoczy Cię przykrym smakiem, ani zapachem.
Jeżeli jajko jest zepsute i nie nadaje się do użycia będzie się unosiło na wodzie. Koniecznie je wyrzuć, tylko uważaj, aby nie uszkodzić jego skorupki, ponieważ cały Twój dom będzie nieprzyjemnie pachniał, a zapachu zepsutego jajka jest bardzo trudno się pozbyć!
Potrząśnij jajkiem
Jest jeszcze jeden pewny sposób na sprawdzenie świeżości jajek. Wystarczy, że po wyjęciu produktu z lodówki, potrząśniesz nim. Jeżeli słyszysz charakterystyczne chlupanie, to znak, że pod skorupkę dostało się powietrze.
To może świadczyć o tym, że środek jest zepsuty. Takich jajek lepiej nie używać.
A jeżeli od kilku dni w Twojej lodówce leżą ugotowane jajka i zastanawiasz się nad tym, czy możesz wkroić je do sałatki - koniecznie zrób próbę smaku i węchu!
Jeśli jajka przechowujesz w odpowiedni sposób, w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce, mogą zachować świeżość nawet przez miesiąc! Pamiętaj jednak o tym, żeby zawsze przed ich użyciem dokładnie to sprawdzić przy pomocy jednego z naszych sposobów.