Arbuzowy chłodnik
Canva.com

Obłędny chłodnik arbuzowy. Takiej zupy jeszcze nie jadłam!

Jednym z najbardziej klasycznych chłodników jest chłodnik botwinkowy, jednak dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupełnie inną propozycję, która z pewnością zdobędzie Wasze serca - obłędny chłodnik arbuzowy.
Reklama

Składniki na chłodnik z arbuza

  • 1 arbuz (średniej wielkości)
  • 1 ogórek świeży
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pyszny chłodnik arbuzowy?

  1. Arbuz należy przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Wydrążone miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
  2. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również drobno siekamy. Miętę i koperek drobno siekamy.
  3. Do miski z miąższem arbuzowym dodajemy ogórek, cebulę, czosnek, miętę i koperek.
  4. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Chłodnik arbuzowy należy odstawić do lodówki na około godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama