Pstrąg z grilla
Canva.com

Obłędny pstrąg z grilla z masłem czosnkowym. Tak zawsze robił go mój dziadek

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym to pomysł na smaczny i zdrowy posiłek, który zachwyca aromatem i świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Doskonale komponuje się z sałatkami i surówkami ze świeżych warzyw i można go przygotować w krótkim czasie. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 4 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • + folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi wypatrosz, dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Miękkie masło rozetrzyj w miseczce widelcem.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła. Dodaj do niego również posiekany drobno koperek i sól.
  4. Oderwij dwa spore kawałki folii aluminiowej i posmaruj je masłem. Resztą posmaruj ryby z zewnątrz i włóż do ryb razem z plasterkami sparzonej wcześniej cytryny.
  5. Zawiń pstrągi w folię aluminiową i piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś dwadzieścia minut.
  6. Pod koniec grillowania warto wyjąć rybę z folii i położyć ją na ruszcie, aby skórka była przyrumieniona i chrupiąca. Sos z folii można zlać na talerze i moczyć w nich pieczywo.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama