Canva.com
Obłędny pstrąg z grilla z masłem czosnkowym. Tak zawsze robił go mój dziadek
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym to pomysł na smaczny i zdrowy posiłek, który zachwyca aromatem i świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Doskonale komponuje się z sałatkami i surówkami ze świeżych warzyw i można go przygotować w krótkim czasie. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis na 2 porcje.
Reklama
Składniki:
- 2 pstrągi
- 4 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki siekanego koperku
- + folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Pstrągi wypatrosz, dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Miękkie masło rozetrzyj w miseczce widelcem.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła. Dodaj do niego również posiekany drobno koperek i sól.
- Oderwij dwa spore kawałki folii aluminiowej i posmaruj je masłem. Resztą posmaruj ryby z zewnątrz i włóż do ryb razem z plasterkami sparzonej wcześniej cytryny.
- Zawiń pstrągi w folię aluminiową i piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś dwadzieścia minut.
- Pod koniec grillowania warto wyjąć rybę z folii i położyć ją na ruszcie, aby skórka była przyrumieniona i chrupiąca. Sos z folii można zlać na talerze i moczyć w nich pieczywo.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl