canva.com
Oponki z serem według przepisu babci - nawet Magda Gessler takich nie zrobi!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oponki z serem kojarzą się z tradycyjnymi, polskimi smakami. Są pyszne i puszyste szczególnie te wykonane według przepisu babci. Domowe oponki z serem z pewnością zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.
Reklama
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 kostka drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g sera twarogowego
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.
- Wymieszaj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, a następnie dodaj do miski z mąką.
- Wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W osobnej misce wymieszaj ser twarogowy z cukrem oraz 3 żółtkami.
- Do miski z ciastem dodaj pozostałe składniki: resztę cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju oraz szczyptę soli.
- Wyrób ciasto na jednolitą masę.
canva.com
Smażenie oponek:
- Rozgrzej olej w rondlu na głębokim tłuszczu.
- Odetnij kawałek ciasta, uformuj z niego kulkę i rozwałkuj na cienki placek.
- Wykrój koła, a w nich małe kółeczka (na przykład sporym kubkiem i zakrętką od napoju) tworząc charakterystyczną oponkę.
- Przygotowane oponki przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut
- Smaż oponki na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Wyjmij oponki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posyp oponki cukrem pudrem przed podaniem.
Zobacz także
Przepis na oponki z serem – kilka wskazówek od babci:
- Ciasto powinno być gęste i elastyczne, a wyrabianie powinno trwać przynajmniej 15 minut, aby oponki były puszyste i miękkie w środku.
- W trakcie smażenia oponki pływają na wierzchu oleju, należy je delikatnie przewracać za pomocą łyżki.
- Oponki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
- Zamiast cukru pudru, można posypać oponki cukrem waniliowym lub polać miodem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dynia w occie - przepis babci Stasi
Czy pamiętasz smak dyni w occie, który przygotowywała Twoja babcia? To jedno z tych tradycyjnych przetworów, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatycznymi przyprawami. W tym artykule podzielę się przepisem babci na dynię w occie, który zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje wspomnienia.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl