Oto najlepszy przepis na króla deserów. Tort czekoladowy z mascarpone powala na kolana!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego tortu czekoladowego potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 185 gorzkiej czekolady, 250 g masła, 255 ml wody, 3/4 szklanki mleka 3,2%, 3/4 szklanki brązowego cukru, szczypta soli, 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka;
- na krem - 150 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 350 g serka mascarpone, 1/3 szklanki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- ponadto - posypka czekoladowa.
Jak upiec pyszny tort czekoladowy?
Przygotowanie - przygotujmy ciasto: do dużego rondla włóżmy masło i czekoladę, dodajmy 255 ml wody, mleko, cukier i sól. Podgrzewajmy na małym płomieniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdejmijmy z płomienia i pozostawmy do ostygnięcia na około pół godziny. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przesiejmy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajmy do masy czekoladowej, wymieszajmy. Jajka ubijmy i połączmy z masą. Ciasto przelejmy do tortownicy o średnicy 18 cm.
Pieczmy 31-36 minut, do suchego patyczka. Ostudźmy na kratce kuchennej, a następnie przekrójmy na 3 blaty.
Przygotujmy krem: masło w temperaturze pokojowej utrzyjmy z cukrem pudrem na puch. Dołóżmy serek mascarpone, ubijajmy 2-3 minuty. Dodajmy przesiane gorzkie kakao oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszajmy. Krem podzielmy na 5 części. Pierwszy blat ułóżmy na talerzu lub paterze i posmarujmy 1/5 kremu. Tak samo postąpmy z dwoma pozostałymi blatami. Posmarujmy wierzch i boki, ozdóbmy czekoladową posypką. Ostatnią część kremu przełóżmy do rękawa cukierniczego i wyciśnijmy róże na wierzchu tortu. Schłodźmy.