Torcik z serkiem mascarpone. Ekspresowy deser na Sylwestra i Nowy Rok
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny torcik mascarpone
Do przygotowania tego torcika potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 300 g marchwi,
- 1/2 szklanki orzechów,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 3 duże jajka,
- 5 łyżek miodu naturalnego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 1/2 tabliczki białej czekolady,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Jak zrobić tort z mascarpone?
Przygotowanie - tortownicę wyłóżmy pergaminem. Marchew obierzmy, zetrzyjmy drobno. Orzechy (na przykład laskowe lub włoskie) drobno posiekajmy. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do jednej miski włóżmy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawmy bez mieszania. Do drugiej miski przesiejmy mąkę przez sitko, dodajmy przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Całość wymieszajmy. W trzeciej misce ubijmy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dołóżmy miód naturalny, a następnie wlejmy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Następnie do masy przełóżmy zawartość miski z marchewką. Delikatnie wymieszajmy łyżką do połączenia się składników. Dodajmy zawartość miski z mąką i połączmy składniki tak jak poprzednio. Ciasto przełóżmy do tortownicy. Pieczmy 69-73 minut. Ostudźmy. Znów śmietanę kremówkę ubijmy, białą czekoladę drobno zetrzyjmy. Serek wymieszajmy ze śmietaną, czekoladą i sokiem z cytryny. Kremem posmarujmy wierzch i boki ciasta. Posypmy na przykład wiórkami kokosowymi, udekorujmy pierniczkami i kolorowymi piankami.