Oto popularne zioła w kuchni libańskiej. Polacy też je uwielbiają
Do przeczytania w ok. 1 min.
Co to jest sumak?
Jedną z tych przypraw, której obecność często uwzględniają przepisy na libańskie dania, jest sumak. Przyprawa ta powstaje z owoców dziko rosnącego krzewu, które po wysuszeniu są drobno mielone i sprzedawane jako aromatyczny proszek o charakterystycznym smaku. Przyprawa ta świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i mięs, można ją również wykorzystać jako dodatek do sosów. Sumak jest też jednym z najważniejszych składników bliskowschodniej mieszanki przyprawowej znanej jako za’tar (pojawiają się w niej również takie przyprawy, jak tymianek, sól oraz prażony sezam).
Ważna przyprawa - kumin
Kuchnia libańska nie może się tez obejść bez tak ważnej przyprawy, jak kumin. Jest to dodatek o bardzo wyrazistym smaku, z którego mogą korzystać zarówno miłośnicy dań mięsnych, jak i ci, którzy postawili na kuchnię roślinną i dania bazujące na warzywach. W kuchni libańskiej ważną rolę odgrywa też mięta (zarówno świeża, jak i suszona) oraz kardamon, będący popularnym dodatkiem do deserów oraz kawy.