Oto przepis na domowe tiramisu. Dodaj kieliszek tego likieru i zyskaj kremowy smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domowe tiramisu
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: 2 gotowe prostokątne blaty biszkoptowe, 6 łyżek likieru migdałowego, 1 czubata łyżka kawy mielonej, 1 i ½ tabliczki (150 g) czekolady deserowej (ewentualnie 10 łyżek rozpuszczalnej czekolady w proszku), 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (np. DecoMorreno), 4 jajka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, ewentualnie listki mięty do dekoracji.
Jak zrobić domowe tiramisu z likierem migdałowym?
Kawę zaparzmy w 2/3 szklanki wrzątku, odstawmy na 11 minut, przecedźmy. Do naparu wlejmy likier migdałowy. Natomiast jeśli używamy czekolady w tabliczce, mocno ją zmroźmy, a następnie zetrzyjmy na tarce o najmniejszych otworkach. Dodajmy kakao i delikatnie wymieszajmy bardzo zimną łyżką (możemy wcześniej włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika). Jajka znów sparzmy, wytrzyjmy. Rozbijmy, oddzielmy żółtka od białek.
Żółtka utrzyjmy z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, dodawajmy po porcji serka mascarpone. Białka ubijmy na sztywno i łyżką delikatnie domieszajmy pianę do masy z żółtek. W ceramicznej lub szklanej prostokątnej formie ułóżmy jeden blat biszkoptowy.
Obficie skropmy połową ponczu.
Posmarujmy połowa kremu i posypmy połowa czekolady z kakao. Przykryjmy drugim blatem. Nasączmy go pozostałym ponczem. Rozsmarujmy resztę kremu, wyrównajmy wierzch. Posypmy go pozostała starta czekoladą z kakao. Naczynie przykryjmy folią spożywczą i schowajmy do lodówki na około 4 godziny. Tiramisu pokrójmy na porcje, maczając nóż w ciepłej wodzie. Ewentualnie udekorujmy miętą.