pączki siostry Anastazji
canva.com

Pączki siostry Anastazji: Sekret idealnej puszystości WYJAWIONY!

Czy słyszałaś już o słynnych pączkach siostry Anastazji? To przepis na tradycyjne, polskie pączki, które robiły nasze babcie i prababcie. Dzisiaj, dzięki siostrze Anastazji, możemy przygotować je w domu!
Reklama

Przepis na pączki siostry Anastazji

Przepis na pączki siostry Anastazji zyskał już ogromną popularność w Polsce. Jest wiele wersji tego przepisu, ale podstawowe składniki pozostają takie same:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztop margarynę.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze w kąpieli wodnej.
  4. Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawaj roztopione masło. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodaj spirytus i ponownie wyrób. Ciasto będzie klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany grubo mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wykrawaj z niego krążki o średnicy 7 cm.
  7. Na połowę krążków nałóż nadzienie i przykryj pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlep.
  8. Pączki układaj na posypanym mąką blacie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  9. W dużym rondlu lub w frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza. Następnie delikatnie włóż pączki do oleju i smaż po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste. Odkładaj pączki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Posyp cukrem pudrem.
Reklama

Twoje pyszne pączki siostry Anastazji są gotowe!

pączki siostry Anastazji
canva.com

Porady siostry Anastazji

Oto kilka porad i ciekawostek dotyczących pączków siostry Anastazji:

  • Jeśli nie lubisz marmolady z róży, możesz spróbować innych smaków, na przykład malinowego dżemu lub truskawkowej konfitury.
  • Do smażenia pączków najlepiej używać smalcu. Można też użyć oleju roślinnego, ale smak pączków będzie wtedy inny.
  • Pączki siostry Anastazji najlepiej smakują na ciepło. Jeśli zostaną na drugi dzień, można je podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
  • Jeśli nie chcesz smażyć pączków, możesz upiec je w piekarniku. Ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piecz około 15 minut.

W Polsce pączki siostry Anastazji są tradycyjnie pieczone w tłusty czwartek, ale można je jeść przez cały rok!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama