Papryka nadziewana z twistem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić paprykę nadziewaną?
Przepis na paprykę nadziewaną jest bardzo prosty i składa się z kilku kroków. Oto, co będzie Ci potrzebne:
Składniki:
- 4 papryki
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę słodką i dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i jajko, mieszamy.
- Masą mięsną napełniamy połówki papryk.
- Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wodę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać paprykę nadziewaną?
Papryka nadziewana to danie, które można podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami lub ryżem, ale równie dobrze pasuje do kaszy, makaronu lub pieczywa. Można ją również podać z sałatką lub surówką.
Czy papryka faszerowana jest zdrowa?
Tak, papryka faszerowana jest zdrowa, zwłaszcza jeśli użyjesz odpowiednich składników. Papryka jest bogata w witaminy C i A, a farsz z warzyw i białka roślinnego jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. Unikaj dodawania tłustych mięs lub sera, aby zachować wartość odżywczą.
Porady na temat przygotowania papryki nadziewanej
Oto kilka porad, które warto wziąć pod uwagę, gdy przygotowujemy paprykę nadziewaną:
- Wybieraj papryki o podobnej wielkości, aby równomiernie się piekły.
- Jeśli nie lubisz mięsa mielonego, możesz zastąpić je np. kaszą jaglaną lub soczewicą.
- Do masy mięsnej możesz dodać również pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię lub bakłażana.
- Jeśli nie lubisz ostrej papryki, możesz zastąpić ją słodką.
Papryka jak nigdy dotąd
Papryka nadziewana to pyszne danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Przygotowanie papryki nadziewanej jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyci każde podniebienie. Warto pamiętać o kilku poradach, które pozwolą nam uzyskać jeszcze lepszy smak. Papryka nadziewana to danie, które można podawać na wiele sposobów, a każdy z nich będzie równie smaczny.