Placki po zbójnicku to hit w restauracjach. To danie może być także #vege
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszne placki po zbójnicku
Do przygotowania tych placków potrzebne nam będą następujące składniki: 1 średnia cukinia, 2 czerwone papryki, 1 średnia cebula, 2 średnie ząbki czosnku, 400 g ciecierzycy konserwowej, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 g passaty pomidorowej, 185 ml wody + dodatkowo, mielony pieprz czarny, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 6 dużych ziemniaków (500 g), 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 3 łyżki jogurtu kokosowego + do podania.
Jak zrobić placki po zbójnicku krok po kroku?
Przygotowanie - papryki pokrójmy w paski, znów cukinię w plasterki. Cebule i czosnek posiekajmy. Ciecierzycę osączmy z zalewy i opłuczmy. Do garnka wlejmy 2 łyżki oleju, włóżmy cebulę, czosnek i paprykę, smażmy na średnim płomieniu 5 minut. Dodajmy cukinię. Smażmy jeszcze 5 minut, doprawmy wędzoną papryką i oregano. Wlejmy passatę pomidorową i 150 ml wody, włóżmy ciecierzycę. Gotujmy 11-16 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Doprawmy do smaku pieprzem. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Siemię lniane zamieszajmy z 2 łyżkami wody, odstawmy na kilka minut.
Ziemniaki obierzmy i zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Odciśnijmy i przełóżmy do drugiej miski, aby płyn z odciskania został w pierwszej misce – po kilku minutach na dnie zbierze się skrobia ziemniaczana (około 2 łyżek).
Następnie do ziemniaków dodajmy siemię, mąkę z ciecierzycy, zebraną w misce skrobię z ziemniaków, tymianek i jogurt kokosowy. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzejmy resztę oleju. Łyżką nabierzmy porcje ciasta, uformujmy dość grube placki i smażmy na złoty kolor, zależnie od grubości placków od 3 do 4 minut z obu stron. Placki przełóżmy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawmy do piekarnika na 4-5 minut. Z tej ilości ziemniaków zrobimy 8 dużych, grubych placków albo 10-12 mniejszych. Placki podawajmy z gulaszem i ewentualnie dodatkowym jogurtem.